Quantcast
Channel: Maximum Rock Magazin - Articole
Viewing all 325 articles
Browse latest View live

Cele mai memorabile show-uri de adio ale formatiilor

$
0
0
Sa fim sinceri. Niciun fan adevarat nu vrea sa ia parte la ultimul concert al trupei sale favorite.

Cu toate acestea, asemenea oamenilor, si formatiile pier. Tot ce putem sa facem este sa la pastram o amintire frumoasa si calda.

Va prezentam in cele ce urmeaza cateva concerte de adio care au marcat admiratorii grupurilor care le-au oferit.

Ati luat parte vreodata la un asemenea show?

David Bowie cu Ziggy Stardust la Hammersmith Odeon pe data de 3 iulie 1973
{youtube}dLYafk0Lui0{/youtube}
Pe data de 3 iulie 1973, David Bowie i-a spus adio personajului androgin Ziggy Stardust, care a oferit un ultim concert inainte sa intre in ceea ce Bowie a numit "Rock N Roll Suicide".

The Smiths la Wolverhampton Civic Hall, pe 22 decembrie 1988
{youtube}azmOjnTg3Zg{/youtube}
Desi solistul Steven Morrissey a cantat alaturi de Andy Rourke si Mike Joyce, Johnny Marr a lipsit, ceea ce a facut ca show-ul sa fie un fel de adio spus uneia dintre trupele care a marcat cel mai profund cultura britanica.

Bauhaus la Hammersmith Palais, pe 5 iulie 1983
{youtube}bC4u_y2hh-Q{/youtube}
Celebra formatie de Gothic Rock Bauhaus a parasit scena in mod dramatic, asa cum ii sta bine unei trupe de gen. La plecare, basistul David J a rostit "odihneste-te in pace", in auzul tuturor fanilor.

The Beatles la Apple Rooftop Saville Row pe 30 ianuarie 1969
{youtube}UaAUwRd-xNg{/youtube}
In 1969, formatia a improvizat un concert de 42 de minute pe acoperisul cladirii Apple. Aceasta a fost ultima aparitie a legendarului grup britanic, in formula completa.

The Beach Boys pe Wembley Arena, pe data de 28 septembrie 2013
{youtube}5Na0acz3sN8{/youtube}
Se pare ca aceasta aparitie a fost ultima a grupului. Formatia a sarbatorit 50 de ani de muzica! Va vine sa credeti asa ceva? O jumatate de secol dedicata rockului...

Alexisonfire la Copps Coliseum, pe 30 decembrie 2012
{youtube}daYYM6R1Qqk{/youtube}
Rockerii au cantat in fata a 10.000 de oameni. Frontmanul George Pettit a declamat: "aceasta nu este o blestemata de inmormantare! Este o sarbatoare!".

The Doors la The Warehouse, 12 decembrie 1970
{youtube}rJXMxTy3M9w{/youtube}
Show-ul a avut loc in New Orleans si s-a soldat cu ravagii. Jim Morrison a distrus scena si a refuzat sa plece din fata fanilor sai. Sarmanul Jim...intuia ce il asteapta.

The Band la The Winterland Ballroom, pe 25 noiembrie 1976
{youtube}BEMhJoXOFeU{/youtube}
Formatia a cantat in San Francisco alaturi de nume ca Bob Dylan, Neil Young, Ringo Starr si Dr. John. Acesta a reprezentat show-ul de adio al grupului.

The White Stripes la Southaven, pe 31 iulie 2007
{youtube}E7AjNexqkVI{/youtube}
O multime de formatii si-au sustinut concertele de ramas-bun in luna iulie. Oare s afie aceasta blestemata? Ultimul show al duo-ului Jack si Meg White a avut loc in Mississippi.

Nirvana la Munchen, pe 1 martie 1994
{youtube}oWJqabbp6-U{/youtube}
Ultima piesa cantata de Nirvana a fost "Heart Shaped Box", in fata publicului din Munchen, Germania.

Top 10 cele mai bune albume David Bowie

$
0
0
David Bowie este un icon rock’n’roll si s-a jucat, de-a lungul timpului, cu tot felul de stiluri si motive, mai ceva ca o casa pariziana de moda.

In ciuda numeroaselor schimbari de paradigma, impresionant este faptul ca repertoriul artistului ramane impregnat cu o trasatura unica, si anume, personalitatea Bowie.

Din punct de vedere stlistic, putem spune ca intre albumele Hunky Dory (1971) si Earthling (1997) nu exista nicio asemanare muzicala, tematica si de viziune; totusi, inspirat fiind de catre artistul Andy Warhol, Bowie si-a dezvoltat inceul cu incetul brandul de rockstar-band, alaturandu-l unui crez muzical care insista asupra conceptului de schimbare continua.

Aceasta combinatie de stiluri va fi greu de depasit si imitat – nici macar prolificii Rolling Stones nu vor putea rivaliza cu geniul lui Bowie, acestia rareori abatandu-se de la drumul rock’n’roll. David Bowie va porni insa pe o cale construita din poezie a la Bob DylanDavid Bowie (1967), sunet disco distopic – Station to Station (1976), fictiune rock’n’roll spatiala  - "Ziggy Stardust” , pionierat cold-wave – Low (1977) si, bineinteles, o atitudine de idol pop – Let’s Dance (1983).

Dupa 1973, atunci cand Ziggy l-a propulsat pe Bowie in topuri, cariera acestuia a devenit o serie de acte elaborate si bine regizate. Nu toate transformarile stilistice ale artistului au reusit sa fie caracterizate de catre un echilibru perfect intre viziune si bravada, acesta luptandu-se sa nu devina ridicol odata cu lansarile din perioada mijlocului anilor ’80. Lasand la o parte aceste momente "dubioase", David Bowie vine sa demonstreze, odata cu albumul de comeback The Next Day (2013), faptul ca acesta nu a fost niciodata plictisitor si fad, ci intotdeauna plin de clasa.

Va prezentam mai jos un top 10 al albumelor David Bowie, conform criticilor de specialitate:

10. Heathen (2002)
10 copy copy copy

Heathen, primul album David Bowie al noului mileniu, a reusit sa se ridice la nivelul asteptarilor fanilor si criticilor, desi acestia din urma l-au "certat" intens in ultima decada. In contextul in care fiecare cauta sa compare orice nou material Bowie nou cu legenda „Ziggy”, se poate cadea foarte usor in capcana de a nu aprecia aceasta noua aparitie la adevarata sa valoare – probabil, cea mai buna lansare Bowie de ani buni. Cert este faptul ca umbrele trecutului il vor bantui pe Bowie pentru totdeauna, facandu-i pe admiratorii artistului sa fie incapabili sa se desprinda de filmul spatial Ziggyesc pentru a se putea bucura in voie de ceva nou, proaspat. Este ciudat cum fanii asteapta un alt Mesia Ziggy dupa mai bine de 30 de ani.

{youtube}x6MDhtBEmCs{/youtube}

9. Heroes (1977)
9 copy copy

Diferit fata de predecesorul sau, Low (1977), ale carui piese au compozitii meticuloase, parca facute cu precizie chirurgicala, albumul Heroes a fost gandit si conceput mult mai liniar. Avem totusi o asemanare intre cele doua albume, si anume, colaborarea lui David Bowie cu Brian Eno. Astfel, in timp ce Low s-a dovedit a fi doar un experiment bazat pe viziunea avant-garde a lui Eno, pe Heroes aceasta colaborare devine o uniune de motive dramatice (Bowie) si serene (Eno), ca si cum masetrul Eno i-ar “arata calea” lui Bowie.

Piesele Beauty and the Beast  si Blackout s-ar incadra perfect in playlistul unui DJ new wave, in timp ce V-2 Schneider este mai optimista decat orice instrumental de pe albumul Low.

{youtube}Tgcc5V9Hu3g{/youtube}

8. Scary Monsters… and Super Creeps (1980)
8 copy copy

Cu un sunet pop contemporan-accesibil si o piesa de rezistenta foarte catchy – Ashes to Ashes (pe care Bowie parca updateaza Space Oddity cu ajutorul catorva fashioniste si a unei atmosfere artsy) – Scary Monsters a fost si va ramane un sablon al albumului pop modern care a setat directia celui mai important act commercial din cariera artistului, si anume productia Let’s Dance (1983).

Scary Monsters seamanna din punct de vedere poetic cu Alladin Sane, insa mult mai violent si voyeurist. Aici, nimeni nu va mai fi salvat; nici macar Major Tom sau homosexualii  supusi opresiunilor (Scream like a Baby). Manechinele umane din Fashion nu se pot opri din marsaluit, in timp ce copii din Because You’re Young nu se pot deosebi unul de altul.

{youtube}CMThz7eQ6K0{/youtube}

7. Diamond Dogs (1974)
7 copy copy

Diamond Dogs va semnifica finalul trilogiei Ziggy Stardust, creatorul fiind acum singur si proiectand un viitor apropiat distopic. Dens si imbaiat in trucuri de studio, acest album reprezinta „oaia neagra” a repertoriului Bowie, minunat si confuz in egala masura.

Acest material il prezinta pe Bowie prins in tranzitia dintre splendoarea glam rock si tentativa de sondare a emotiilor profunde, lucru ce se va concretiza in albumul Young Americans. Datorita pozitiei sale delicate, Diamond Dogs este un album plin de contradictii care, desi contine unele dintre cele mai bune momente ale lui Bowie, ii va induce o stare de confuzie ascultatorului.

Piesa-titlu seteaza directia, in timp ce suita Sweet Thing devine un imn funerar, We are the Dead – o combinatie goth-gospel, iar Rebel Rebel – o reminiscenta Rolling Stones.

{youtube}36lWAcY9IXE{/youtube}

6. The Man Who Sold the World (1971)
6 copy copy

Avand in componenta piese de la folk-rock post-Dylan (All the Madmen, The Supermen) pana la riff-rock progresiv (The Width of a Circle, She Shook Me Cold), TMWSTW a fost facut parca pentru a defini o noua decada in rock.  

Pe acest album, cel de-al doilea din cariera, David Bowie se joaca cu motive muzicale de tipul imagini fragmentate care, luate separat, sunt impenetrabile, insa impreuna compun un peisaj al unei lumi ironice si amare. Se remarca incapacitatea artistului de a percepe lumea cu luciditate mentala, acesta spunandu-ne ca: "I'd rather stay here with all the madmen/Than perish with the sadmen roaming free ... I'm quite content they're all as sane as me.”

{youtube}6x5OubSeb-U{/youtube}

5. Alladin Sane (1973)
5 copy copy

In contrast cu albumul Ziggy Stardust – o fantezie rock’n’roll, Alladin Sane vine sa continue povestea Ziggy intr-o nota mai obiectiva, fiind o lucrare energica, extravaganta si eleganta. Bazat pe succesul rasunator al lui Ziggy, acest follow-up i-a facut pe fani si pe critici sa ceara mai mult, astfel ca influentele Rolling Stones resimtite in cadrul pieselor Let’s Spend the Night Together si Watch that Man nu au fost atat de bine primite. Asta nu inseamna ca nu veti gasi in cadrul acestui material destule placeri, precum maiestria chitaristului Mick Ronson de pe Cracked Actor, pianul sublim de pe piesa-titlu sau finalul enigmatic conturat de catre piesa Lady Grinning Soul. Bowie si-a botezat aceasta creatie ca fiind „Ziggy goes to America”, insa aceasta este mai mult decat atat: o ilustrata postala excentrica trimisa dintr-un cosmos rock.

{youtube}6fHoMw8tCzo{/youtube}

4. Station to Station (1974)
4 copy copy copy

Situat intre stralucirea plastic-soul a albumului Young Americans si austeritatea trilogiei Berlin Rock, Station to Station evoca un Bowie corupt moral si despotic, un lider izolat al apocalipsei disco. Aceasta perspectiva tragica se datoreaza in mare parte piesei-titilu, o compozite de 10 minute despre cocaina si yoga tantrica. Mai remarcam si doua dintre cele mai bune balade ale lui Bowie (Word on a Wing si Wild is the Wind), precum si piese potrivite pentru o seara la discoteca (Golden Years si Stay).

{youtube}VbpMpRq6DV4{/youtube}

3. Low (1976)
3 copy copy

Continuand ideea de avantgarda emisa prin intermediul Station to Station si inca agatandu-se de trecutul lui Bowie, Low este un album dens care s-a afirmat ca o creatie rock edgy.

Alcatuit din sintetizatoare disonante care confera un aer electro, Low este impartit in doua parti. In prima parte regasim piese rigide cu instrumentale atmosferice alcatuite din chitare neregulate si pulsiuni robotice de sintetizator, iar in a doua parte (instrumentala) aerul electro devine mai putin prezent, lucru care usureaza parca atmosfera avant-pop.

O parte din succesul acestui material se datoreaza lui Brian Eno, care l-a calauzit si de aceasta data pe Bowie in acest act artistic.

{youtube}fRc2_-BCljQ{/youtube}

2. Hunky Dory (1971)
2 copy copy

Lasand in urma sunetul rock a la The Man Who Sold the World, pe Hunky Dory, Bowie vine cu piese folk (Song for Bob Dylan, The Bewlay Brothers), insa continua sa flirteze cu muzica dansabila (Kooks, Fill Your Heart). Astfel, Hunky Dory devine un album caleidoscopic alcatuit din atmosfere pop inchegate de o viziune cinematica a artei, a sexualitatii ambigue, a kitschului si a clasei. Chitara lui Mick Ronson este pusa in plan secundar, lasand loc pianului de cabaret a lui Rick Wakeman sa domine sunetul intregului album. La suprafata, o astfel de „amestecatura” de stiluri ar aparea ca fiind incoerenta, insa stilul compozitional al lui Bowie incheaga lucrurile in asa fel incat Hunky Dory devine o lucrare pop postmoderna.

{youtube}cqKOQOn8_Ic{/youtube}

1. The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars (1972)
1 copy copy copy copy

Inspirat din glam rockul lui Marc Bolan, Bowie se intoarce la heavy rock odata cu albumul Ziggy Stardust. Construit ca un album-concept despre un rockstar extraterestru si androgin, acest  material vorbeste, prin intermediul versurilor paranoice, despre un viitor decadent pe cale de dezintegrare, muzica rezonand cu atmosfere nucleare, apocaliptice.

Avand atasat un act teatral, nu este de mirare ca acest album suna atat de extraterestru, Bowie reusind sa induca aceasta idee datorita talentului actoricesc. Astfel, pentru prima data in cariera lui Bowie, viziunea artistica se contopeste cu performance-ul intr-o maniera absolut perfecta, neviciata.

{youtube}G8sdsW93ThQ{/youtube}

Care este albumul vostru preferat de la David Bowie?

Top 10 piese "dedicate" Politiei

$
0
0
Este binecunoscut faptul ca muzica rock este perceputa ca o forma de protest impotriva regulilor, nedreptatilor si autoritatii. Numeroase trupe din rock si metal au adresat in melodiile lor un mesaj puternic, exprimat clar si raspicat impotriva nelegiuirilor produse de sistem, de institutiile statului si de oamenii lui.

Fara doar si poate, una dintre principalele tinte ale acestor piese a fost institutia care vegheaza zi si noapte ca cetatenii sa se simta in siguranta atat in case cat si in afara lor, institutia care asigura linistea publica si cea care are grija ca raufacatorii sa isi primeasca pedeapsa cuvenita, asta doar in rarele cazuri/momente in care acestia reusesc sa disturbe ordinea si disciplina atat de bine intretinute de catre conducatori.

Da doamnelor si domnilor ati ghicit...Mana dreapta a legii, baietii in albastru, sticletii sau cu alte cuvinte, Politia si politistii sunt printre cele mai “hulite” personaje de catre artistii din muzica rock. Mai jos veti putea gasi o lista cu cele mai celebre melodii dedicate cu drag politiei.

1) Rage Against The Machine - Fuck The Police (N.W.A. cover)

 {youtube}iu2pSHFwRyo{/youtube}

Incepem in forta cu probabil cea mai cunoscuta piesa adresata politiei americane. Cantata in original de catre trupa rapp N.W.A., care a atins vanzari record dupa lansarea acestei melodii, “Fuck The Police” vorbeste despre brutalitatea si nedreptatile agentilor de politie din Los Angeles, in special impotriva comunitatii afro-americane. Rage Against The Machine au facut cover dupa acest hit al strazii, incluzandu-l in albumul lor “Live and Rare” din 1998. Dupa cum spune si Zakk de la Rocha, “it’s something nice and friendly” sau cum ar zice romanul “Ceva frumos, ceva fin”.

2) Sodom - Fuck The Police

 {youtube}VrZo8s1GFzM{/youtube}

Nici europenii nu se puteau lasa mai prejos in ceea ce priveste afectiunea pentru institutia politieneasca. Stafeta e purtata de nemtii de la Sodom care canta despre o societate oropsita care ar trebui sa se revolte impotriva puterii abuzive ale politiei.

3) Black Flag - Police Story

{youtube}1rxz_J9XKHM{/youtube}

Punkerii de Black Flag nu au avut relatii prea prietenoase cu politistii de-a lungul carierei lor. Show-urile lor agresive care implicau mosheli si stage diving-uri continue au rezultat in multe intalniriri violente cu agentii de politie.

4) Dead Kennedys - Police Truck

{youtube}VpajdIln6w4{/youtube}

Dead Kennedys pun punctul pe "i" in ceea ce priveste moralitatea domnilor in albastru: consumul de bauturi alcoolice in timpul serviciului, abuz de forta si viol sunt doar cateva dintre actele demne de lauda ale executorilor legii.

5) Sepultura - Criminals in Uniform

{youtube}cugXnDjamGU{/youtube}

Nici in America de Sud situatia nu e prea roz. Brazilienii de la Sepultura fac o descriere clara a politistilor si a actiunilor lor: “Watchers Of Morality/Told By The Hierarchy/...Police State – Brutality/...Terror Is Control/

6) The Offpspring - L.A.P.D.

{youtube}jL6-oFPeNco{/youtube}

Revenim la pataniile politiei din Los Angeles povestite de data aceasta de catre The Offspring: "Beat all the niggers/Beat all the white thrash/Beat whoever you see/"

7) Last Hope - FP

{youtube}dNqijgqRa0c{/youtube}

Chiar si vecinii nostri de la sud de Dunare poarta ceva pica baietilor in uniforma albastra. Refrenul „There’s no justice, there’s no peace, there’s no freedom, FUCK POLICE” este deja un inm hardcore cantat la unison de catre toti cei adunati la un concert Last Hope.

8) Bob Marley - I Shot The Sheriff

{youtube}2XiYUYcpsT4{/youtube}

Stiati ca una dintre cele mai cunoscute piese raggae din istorie are ca tema principala acuzatiile pe nedrept si abuzurile facute de Politie numai pentru a gasi un vinovat? Ei bine, despre asta ne vorbeste si pasnicul rastafarian Bob Marley in melodia „I Shot The Sheriff”.

9) Luna Amara - Albastru

{youtube}W5UGTe2xuXU{/youtube}

Din top nu putea lipsi trupa cea mai activa in ceea ce priveste implicarea in actiuni de protest impotriva deciziilor luate de prea luminatii nostri conducatori. "Albastru" reflecta cu exactitate mentalitatea si gesturile politistilor romani pt care nu suntem decat "un alt proces verbal si atat", dar in acelasi timp ne arata ce atitudine ar trebui sa adoptam noi, cetatenii, in fata dreptilor oameni ai legii : "De azi n-am sa mai fac nimic/De jos nu vreau sa ma ridic".

10) Rock n Ghena feat. Aliosha (H8) - Implica-te

{youtube}yi_LsAWYvAE{/youtube}

Incheiem topul cu ceva energic, ceva care sa ne scoata din letargie, sa ne puna sangele in miscare si sa ne faca sa actionam atunci cand impotriva noastra sunt comise abuzuri.  Dupa „Azi dansam cu garda/Implica-te”, unul dintre cele mai antrenante bridge-uri din underground-ul romanesc, ar trebui sa vina o explozie, o izbucnire, o rabufnire. Rabufnirea trebuie sa provina din interiorul nostru si sa se observa in atitudinea noastra asupra tot ceea ce este nedrept in tara si in lumea asta.

Copertele tale favorite de disc refacute din...sosete

$
0
0
V-ati gandit vreodata cum ar arata copertele discurilor voastre favorite recreate din sosete?

Nu? Nici noi.

Cu toate acestea, au existat cateva minti luminate care au cugetat asupra acestei probleme abisale in locul nostru, deoarece, in mod evident, noi nu suntem capabili de asemenea viziuni transcendentale.

Mai jos aveti o galerie foto cu versiunile "insosetate" ale copertelor de album care au facut istorie.

Pentru ca asa, nu va va fi niciodata frig la picioare! Sursa o gasiti AICI.

Arctic Monkeys - AM
Copertaa Arctic Monkeys
Audioslave - Audioslave
Copertaa Audioslave
Biffy Clyro - Opposites
Copertaa Biffy

Black Sabbath - Vol 4

Copertaa Black Sabbath

Foo Fighters - There Is Nothing Left To Lose
Copertaa Foo

Led Zeppelin - Led Zeppelin
Copertaa Led

Marilyn Manson - Mechanical Animals
Copertaa Marilyn

Metallica - The Black Album
Copertaa Metallica

Metallica - Kill'Em All
Copertaa Metallica 2

Muse - The 2nd Law
Copertaa Muse 2

Nine Inch Nails - Petty Hate Machine
Copertaa NIN

Nirvana - In Utero
Copertaa Nirvana

Nirvana - Nevermind
Copertaa Nirvana 2

Pink Floyd - Darkside of the Moon
Copertaa Pink Floyd

Queens of the Stoe Age - Era Vulgaris
Copertaa QUOTSA

Rage Against the Machine - Renegades
Copertaa RageMachine

Ramones - Ramones
Copertaa Ramones

Red Hot Chili Peppers - Red Blood
Copertaa RHCP 2

Weezer - Weezer
Copertaa Weezer

20 de ani de la moartea lui Kurt Cobain: crima sau sinucidere?

$
0
0
Bratul sau slab si palid - straveziu cum numai moartea il putea face - se odihneste pe picior. Restul trupului este prabusit pe gresia rece si expus privirilor iscoditoare ale politistilor.

In jurul incheieturii emaciate are o bratara alba de spital - clar instrumentul de marcare al pacientilor unui sanatoriu pentru cei cu boli nervoase.

Jeansii uzati si camasa murdara, cu imprimeu geometric, contureaza mai departe o imagine a ruinei umane, accentuata si mai mult de semnele care se pot citi pe carnea parasita de suflet: intepaturi de ac, un tatuaj cu un "K" si o rana la deget.

Atat a ramas din idolul unei generatii, acest erou in raspar care a fost Kurt Cobain, unul dintre personajele tragice din legenda continuu scrisa a rockului modern.
kurt 1
Se poate spune ca, din multe puncte de vedere, Cobain a fost un poet damnat. Inconjurat de la o varsta frageda de moarte, avand in familie mai multe cazuri de sinucidere, artistul si-a prezis din adolescenta sfarsitul.

Se spune ca i-ar fi marturisit unui coleg de scoala urmatoarele:

"Voi deveni un muzician superstar, am sa ma imbogatesc si voi fi extrem de faimos, dupa care ma voi sinucide si voi parasi lumea in plina glorie, ca Jimi Hendrix".

Din pacate, aceasta profetie s-a adeverit in toate detaliile, lasandu-i pe fanii lui Kurt cu inima franta.

La 14 ani este usor sa vorbesti despre moarte, deoarece inca nu o cunosti. Pe parcurs, artistul a ajuns sa fie bun "prieten" cu aspectele intunecate ale existentei umane si s-a familiarizat cu depresia, alcoolismul si consumul de droguri care nu au facut decat sa-i accentueze labilitatea psihica pe care a avut-o dintotdeauna.  
kurt 3
Kurt a inceput sa cocheteze cu muzica inca din scoala generala si, ulterior, a luat lectii de tobe. In 1987, a intemeiat ceea ce urma sa fie cea mai revolutionara trupa a anilor 90, Nirvana, impreuna cu basistul Krist Novoselic.

A urmat cooptarea lui Dave Grohl ca tobosar in 1990 si succesul mondial cu cele 3 discuri lansate: "In Utero", "Nevermind" si "Bleach". Kurt si compania erau fix acel lucru de care avea nevoie tineretul: niste anti-eroi perfecti, imbracati in haine de aruncat, flegmatici si romantici in depresia lor perpetua.

Cat despre sound, acesta dizloca toate conventiile si reducea la irelevanta sonoritatile clasice ale rockului consacrat, care se ponosise extrem de mult si era blocat in clisee penibile.

Dintr-un tanar fara o directie existentiala prea clara, sarac, depresiv si cinic, Kurt a devenit un icon al timpurilor sale, fiind slavit ca un Mesia "intors" si insarcinat cu salvarea autenticitatii individuale, caci, dupa cum spunea el insusi: "este mai bine sa fii urat pentru ceea ce esti decat sa fii iubit pentru ceea ce nu esti".
kurt 5
"Fast-forward" pana la data de 5 aprilie 1994 cand o arma a spulberat omul care a dat voce unei intregi generatii, lasandu-si admiratorii siderati. Ce s-a intamplat? Cu moartea lui Cobain, a pierit si o intreaga lume - un refugiu - construit anevoie - de un baiat prea ranit de viata pentru a si-o mai dori.

"S-a nascut cu o inima de sticla care, la primul contact mai dur cu realitate, s-a spart in mii de bucati", a spus, odinioara, un critic despre poetul francez Charles Baudelaire. Acelasi lucru este valabil si pentru Kurt.

Desi autoritatile au declarat, scurt si la obiect, ca aveau de-a face cu o sinucidere, fanii din intreaga lume, precum si cativa experti, nu au fost deloc de acord cu explicatia oficiala, motiv pentru care au aparut o multime de teorii ale conspiratiei, care incriminau fel de fel de oameni, posibili faptasi ai unei crime teribile.

Probabil cea mai renumita banuiala planeaza asupra sotiei lui Kurt Cobain, muziciana Courtney Love, mama a unicului copil al artistului - o fetita, Frances Bean Cobain, in varsta de doar doi anisori cand barbatul a murit.

Departe de a avea o personalitate echilibrata si a se remarca prin bun-simt, Courtney era, din multe puncte de vedere, copia lui Kurt, chiar si la nivel fizic – blonda cu ochi albastri, instabila emotional si o rebela cu o cauza ratacita in abuzurile fara rost (Courtney milita pentru emanciparea femeii si pentru sporirea numarului de fete in industria rock), tanara Love s-a dovedit a fi muza perfecta pentru Kurt.
kurt and courtneu
Unele iubiri scot tot ce e mai bun din tine, in timp ce altele nu fac altceva decat sa-ti hraneasca demonii. Uneori, diferentele sunt greu de facut si atunci se ajunge in situatii disperate. Cam asa s-a intamplat si cu cel mai notoriu cuplu rock’n’roll al anilor 90 – Kurt si Courtney, in loc sa se aduca pe linia de plutire, si-au sapat reciproc gropile si au sfarsit prost. Kurt mort, iar Courtney o vaduva cu mintile pierdute, prea dependenta de droguri pentru a-si creste copilul.

Bineinteles ca relatia cu Courtney nu a fost singurul motiv pentru care viata lui Kurt nu a mers intr-o directie pozitiva. Dezamagirea lui fata de ideea de faima, stima de sine scazuta, o intreaga istorie familiala a abuzului de substante, precum si o depresie inrautatita de excesele stilului de viata au constituit bestiarul care l-a invins, pana la urma, pe tanarul muzician.

Cu toate acestea, in ciuda dovezilor obiective care confirmau ipoteza sinuciderii, fanii nu si-au gasit pacea si, incet, incet, cu maini rabdatoare si ajutati de “unelte” puse la dispozitie de cativa sceptici, au destramat panza certitudinii asternuta peste decesul unuia dintre cei mai iubiti muzicieni au tuturor timpurilor.

Anul acesta, in 2014, s-au implinit 20 de ani de cand Kurt a spus adio, cu lacrimi in ochi daca este sa dam crezare scrisorii sale de ramas-bun, unei vieti care i-a servit prea multa amaraciune. Cu acest prilej, au fost aduse la lumina informatii care nu au facut altceva decat sa tulbure somnul povestii icon-ului grunge si sa o trezeasca din linistea cu greu obtinuta prin ani de resemnare.

Politia din Seattle a facut publice 21 de fotografii de la scena mortii lui Kurt, precum si o notita jignitoare la adresa lui Courtney, descoperita in portofelul muzicianului. Sotia sa era numita femeie usoara si era acuzata de adulter, totul pe fondul ironizarii juramintelor de nunta.
kurt 4
Kurt Cobain, o iei de nevasta pe Courtney Michelle Love, sa-ti fie sotie sfasiata chiar daca este o tarf* cu cosuri si iti rade toti banii pe droguri si curvasarie? Promiti sa faci sex cu ea cel putin o data pe saptamana OK”.

In momentul de fata, nu este clar daca notita a fost scrisa de Kurt sau de Courtney (in gluma) dar, cert este ca aceasta a dat din nou apa la moara speculatiilor legate de fosta nevasta a rockerului. Si ca si cum nu ar fi destul, viitorul documentar “Soaked In Bleach”, realizat cu ajutorul detectiviului privat angajat de Love pentru a-l supraveghea pe Kurt in perioada de dinainte de moartea acestuia, nu face altceva decat sa o acuze direct pe muziciana de crima.  

Colac peste pupaza, zilele trecute Daily Mail a publicat un interviu cu tatal lui Courtney, care a declarat senin ca o crede capabila pe femeie de ce e mai rau. Hank Harrison nu mai face parte activ din viata artistei de foarte mult timp deoarece aceasta s-a detasat de el din cauza abuzurilor la care acesta a supus-o in copilarie. Mai mult, Hank o hranea pe micuta Courtney cu droguri, de la frageda varsta de 7 ani!

„Daca deslusiti adevaratul inteles al acestei notite si il plasati in contextul celorlalte dovezi, veti vedea ca s-au intamplat niste lucruri groaznice. Courtney este o psihopata, are o personalitate sociopata, ca mine. Nu stiu cine l-a ucis pe Kurt, dar stiu cine a beneficiat de pe urma mortii lui – fiica mea”, a declarat Hank, citat de Daily Mail.

De alta, Hank Harrison a scris si o carte pe tema, intitulata "Love Kills: The Assasination of Kurt Cobain".

In cele ce urmeaza, va vom prezenta informatii care ar putea sugera ca decesul lui Kurt Cobain nu a fost o sinucidere. Nu sustinem nicidecum teoria conspiratiei, insa, dat fiind faptul ca rana lasata de plecarea timpurie a lui Kurt dintre noi a fost zgandarita din nou de autoritati, la 20 de ani dupa incident, este nevoie sa privim unele fapte in ochi. Adevarul...vi-l creati singuri!
{youtube}IROv4dE_p_E{/youtube}
Prea drogat ca sa poata apasa pe tragaci

Kurt avea in sange de trei ori mai multa heroina decat doza letala obisnuita, mai precis, 225 de miligrame de heroina curata. O asemenea doza te omoara inainte sa apuci sa faci vreun gest, dar Kurt a reusit sa-si scoata seringa din vena, sa o puna alaturi de el si sa se mai si impuste. Este greu de crezut ca un asemenea lucru e posibil.

Oamenii de stiinta contrazic raportul oficial

Chimistul canadian Roger Lewis a scris un studiu numit "Dead Men Don't Pull Triggers" ("Oamenii morti nu apasa pe tragaci") in care argumenteaza stiintific de ce este imposibil ca un om cu atat de multa heroina in sange ca si Kurt nu avea cum sa se impuste.

De ce nu erau amprente pe arma?

Pe arma nu s-au gasit amprente ceea ce i-a facut pe multi sa creada ca Remingtonul a fost curatat de cineva.

Divort iminent

Potrivit spuselor apropiatilor muzicianului, acesta avea de gand sa divorteze de Courtney si sa o lase fara niciun ban. Acest lucru contrazice informatiile din scrisoarea sa de sinucidere, in care muzicianul o numeste "o zeita de nevasta" pe Courtney. Acest motiv ar fi fost suficient de puternic, sugereaza Tom Grant, detectivul privat angajat de Love, pentru ca muziciana sa-l vrea mort pe Kurt.

Incercarea falsa de sinucidere

Cu foarte putin timp inainte de moartea lui Kurt, acesta a ingerat Rohypnol, numit si drogul violurilor, deoarece induce o stare de sedare profunda, cu alcool. Astfel, muzicianul a fost la un pas de moarte. Dupa ce a fost consultat de un medic, artistul a spus ca habar nu are ce s-a intamplat si ca nu a fost intentia lui sa consume medicamentul cu alcool. Zvonurile spun ca, de fapt, Courtney, care se afla cu Kurt la Roma, ar fi incercat sa-l ucida inca de pe atunci pe sotul ei.

Oamenii au o imagine denaturata despre Cobain

Peter Clearly, un prieten foarte bun al lui Kurt din Seattle, declara urmatoarele:

"Vorbele care spun ca el (Kurt) avea tendinte suicidale au inceput sa circule doar dupa ce Courtney a declarat ca incidentul de la Roma a fost o incercare de sinucidere. Atunci au inceput oamenii sa spuna lucruri ca: sigur ca era un sinucigas! Asculta-i muzica! Aceste lucruri nu erau altceva decat o gramada de ra*at. Sigur, era un tip cu dispozitii fluctuante si se deprima deseori, ca multa lume - ca mine, de alta. Adevarul este ca nimeni nu se referea la Kurt ca la un sinucigas inainte de moartea sa. Nimeni. De ce credeti ca toata lumea a fost surprinsa dupa ce Courtney a declarat ca tot ce s-a intamplat la Roma a fost, de fapt, o incercare de sinucidere? Am citit in presa tot jegul asta care spune ca ar fi vrut sa numeasca discul 'In Utero' 'I Hate Myself and Want To Die'. A fost o gluma, pentru numele lui Dumnezeu! Acesta era simtul umorului pe care il avea Kurt.", a punctat Peter.

Conflict de interese

Nicholas Hartshorne, cel care a sustinut inversunat ca artistul s-a sinucis, era bun prieten cu Courtney Love si obisnuia sa mearga la petreceri cu aceasta.

Apropiatii in stare de soc

Poritrivit declaratiilor prietenilor lui Kurt si ale expertilor de la centrul de reabilitare unde fusese internat muzicianul, acesta nu era depresiv si nu voia sa-si ia viata. Dimpotriva, cu cateva luni inainte de moara, artistul a declarat ca este mai fericit decat a fost vreodata. Michael Stipe, de la REM, bunicul lui Kurt, Leland Cobain, Dyan Carlson, prietenul sau cel mai bun, toti au spus ca rockerul era intr-o stare psihica buna. Atunci ce s-a intamplat?

Tacerea lui Courtney

Desi muziciana a fost acuzata fatis de crima in noul documentar, "Soaked In Bleach", aceasta nu a iesit la rampa cu absolut nicio declaratie, pastrand linistea absoluta asupra subiectului.

Ca orice moarte care se petrece prea devreme - mai ales daca "victima" este idolul unei generatii - decesul lui Kurt a nascut foarte multe teorii. Chiar daca nu vom afla, poate, niciodata ce s-a intamplat cu adevarat cu artistul, putem sa ni-l amintim ca un muzician de geniu care a schimbat fata muzicii rock si caruia ii datoram formatiile exceptionale pe care le avem astazi.

Tot ce putem spune este ca - daca a fost crima - exista un loc special in iad pentru persoana care a nimicit un om atat de fragil, dar, in acelasi timp, atat de expresiv ca si Kurt.

RIP Kurt Cobain!

Voi ce credeti?

Top 10 ritmuri apocaliptice

$
0
0
Traim vremuri intunecate, vremuri in care suntem martorii unor calamitati naturale de neimaginat, vremuri in care maladiile se raspandesc mai rapid iar tratamentele sunt din ce in ce mai putine, vremuri in care chiar si in cea mai scurta si linistita noapte nu te simti in siguranta nici macar in propriul tau pat.

Intreaga lume pare sa se intoarca cu susul in jos, sistemele de valori se prabusesc iar lucrurile nu mai merg pe fagasul lor normal. De la inscriptiile de pe pietrele sacre pana la ultimele studii realizate de cercetatori, de la profetiile lui Nostradamus pana la rapoartele NASA, toate ne arata ca Pamantul si omenirea isi au zilele numarate.

Insa de ce sa ne panicam si sa disperam cand mai degraba putem compune un cantec? Formatiile din zona rock si metal au gasit in Apocalipsa si in sfarsitul lumii o sursa de inspiratie pentru numeroase piese, piese care vor rasuna in aerul clocotind al unui Pamant muribund  in timp ce Cei 4 Calarati ai Apocalipsei vor semana groaza si teroare printre oameni.

1) Metallica - Blackened
 
{youtube}4Vly1tguRsc{/youtube}

Piesa cu unul dintre cele mai rapide riffuri Metallica, extrasa de pe albumul “...And Justice For All”, “Blackened” descrie in linii mari, fara multe alte artificii lirice cum va arata sfarsitul lumii: “Death of Mother Earth/Never a rebirth/Evolution's end/Never will it mend”.

2) Nine Inch Nails - The Day The Whole World Went Away

{youtube}
DNrnjyuD4fE{/youtube}

Penduland intre acordurile distorsionate ale chitarii si vocea suava dar tanguitoare a lui Trent Reznor, piesa „The Day The Whole World Went Away” nu te face decat sa inchizi ochii, sa-ti accepti soarta si sa astepti tacut si cu capul plecat momentul in care totul va fi nimic.

3) Slayer - South of Heaven 

{youtube}XtLvlaGJJEU{/youtube}

Ce s-ar putea potrivi mai bine ca soundtrack pentru un scenariu apocaliptic daca nu Slayer? Notele din intro-ul piesei „South Of Heaven” sunt sunetele infricosatoare ale inceputului sfarsitului cand sangele iti ingheata in vene si picioarele iti sunt tintuite de pamant, simtind in jurul tau prezenta unei entitati din ghearele careia nu va scapa nimeni.

4) Black Sabbath - Electric Funeral

{youtube}03UN1CrYJ24{/youtube}

In „Electric Funeral” cei de la Black Sabbath au transpus viziunea lor asupra sfarsitului lumii: radiatii, furtuni electrice si ploi acide topesc suprafata pamantului, iar portile iadului se deschid pentru oameni care vor inchisi in celuli de foc („Evil souls fall to Hell/Ever trapped in burning cells”).

5) Amon Amarth - Destroyer Of The Universe

{youtube}5aaOqUYG8Tw{/youtube}

Nu se poate vorbi despre apocalipsa fara ca gandul sa nu ne trimita la mitologie, in special la cea nordica.  In „Destroyer Of The Universe” de la Amon Amarth
se vorbeste despre lupta monstrului nordic Surtur impotriva celorlalti zei, lupta la finalul careia omenirea se va scufunda sub apa.

6) Kreator - Death To The World

{youtube}qHyL4kFkRac{/youtube}

„Death To The World” se dovedeste a fi o piesa care trage un semnal de alarma, ameninta omenirea ca sfarsitul este iminent si nu in ultimul rand, prezice ca ciclul se va repeta chiar daca lumea va renaste la un moment dat („Giving Birth to the world/Gods to the world/Hate to the world/Wars to the world/Death to the world”
).

7) Sepultura - Troops of Doom

{youtube}MxnVuvywUUQ{/youtube}

O piesa rapida si puternica marca Sepultura care vine cu un mesaj clar:
„Prophets forsee the doom/They forsee the triumph of your death”.

{
8) Gamma Ray - Armageddon

{youtube}3bxL3Vu-6ps{/youtube}

Un pic diferit fata de ce v-am prezentat pana acum, nemtii de la Gamma Ray adopta o atitudina putin mai pozitiva in ceea ce priveste Ziua Judecatii : „
Hope will never die/And the clear blue sunny sky/will ease the pain”.

9) Testament - 3 Days Of Darkness

{youtube}ZdLX_JnR7io{/youtube}

Desi sfarsitul nu a venit in 2012 asa cum au prezis cei de la Testament, versurile care descriu catastrofele naturale ce vor “incununa” Pamantul la moartea sa precum si motivul biblic a celor 3 zile de intuneric fac din piesa “3 Days of Darkness” un clasic al melodiilor apocaliptice.

10) The Doors - The End

{youtube}JSUIQgEVDM4{/youtube}

Incheiem aici lasand la o parte colapsul infricosator al omenirii, venirea inspaimantoare a lui Antihrist, groaza si panica generala si ne lasam purtati catre Sfarsit de catre vocea suava si ametitoare a lui Jim Morrison. Pana la urma, toti murim la un moment dat indiferent in ce mod si in ce circumstante.  La sfarsitul zilei (sau mai degraba, al Timpului), in cenusa de pe pamant si in linistea mormantala care va domni in aerul putred tot zbuciumul vietilor noastre trecute nu va mai conta pentru nimeni.






10 piese rock clasice inspirate de literatura

$
0
0
Cateodata rock’n’rollul nu este doar despre alcool, sex, femei si joie de vivre. Firesc este sa ne intrebam: ce alte motive de inspiratie mai au trupele rock?

Se pare ca, ocazional, artistii rock incearca sa se autodepaseasca si sa provoace ascultatorul la o experienta poetica cu totul noua, intesata de motive literare superioare.

Exista o multime de piese care sa se incadreze in acest pattern, insa noi va vom oferi doar un aperitiv, un imbold spre descoperire, vorbind despre doar 10 piese cunoscute de catre orice rocker care se respecta:

Anthrax – Among the Living

{youtube}sw6QwJy9gBc{/youtube}

De pe albumul ce poarta acelasi nume, lansat in 1987, piesa Among the Living, care te face sa te gandesti la Anticrist, este bazata pe romanul „The Stand” al lui Stephen King. Tema se invarte in jurul unei crize post-apocaliptice cauzate de o epidemie de gripa declansata de o tulpina mutagena a virusului care ameninta cu anihilare globala. „Disease! Disease! Spreading the disease/ With some help from Captain Trips” - ce motiv trash metal veritabil cu care sa incepi o astfel de piesa! S-a zvonit si faptul ca artworkul copertii a fost inspirat de acelasi roman, mai exact de personajul Randall Flagg, insa bateristul Charlie Benante a negat acest lucru.

Stevie Nicks – Annabel Lee

{youtube}CsfzwhsDnWs{/youtube}

Extras de pe albumul „In Your Dreams” (2011), Nicks a scris acest cantec cand avea doar 17 ani, dupa care se pare ca aceasta a uitat de el pentru o bucata buna de vreme. Bazat pe o adaptare a poeziei cu acelasi nume a lui Edgar Allan Poe, Annabel Lee este un cantec care are de-a face cu unul dintre motivele poetice preferate de Poe, si anume moartea unei femei frumoase. Se pare ca aceasta combinatie Nicks-Poe este de bun augur.

Blue Öyster Cult – Black Blade

{youtube}7krC6SY5b1A{/youtube}

Rezidenta pe albumul „Cultosaurus Erectus” (1980), aceasta piesa reprezinta o raritate printre cantecele inspirate de catre literatura, in sensul in care a fost scrisa impreuna cu autorul a carui lucrare a inspirat piesa, si anume Michael Moorcock. Black Blade este asadar bazata pe cel mai de succes personaj al lui Moorcock, adica Elric, un mare maestru in manuirea unei sabii denumite Stormbringer. Vdeti conexiunea cu Deep Purple? Moorcock a mai scris versuri si pentru alte piese B.O.C., si anume "Veteran of the Psychic Wars" si "The Great Sun Jester".

Hawkwind – Damnation Alley

{youtube}-aHR0JAro8w{/youtube}

Damnation Alley („Quark, Strangeness and Charm” – 1977) este bazata pe romanul cu acelasi titlu al lui Roger Zelazny si descrie o sosea periculoasa care unea Los Angelesul de Boston. Din nou, ne aflam intr-o lume de iad, distrusa de catre un razboi nuclear. In 1977, aparut o adaptare cinematografica a acestei lucrari literare, insa piesa celor de la Hawkwind a fost cantata live pentru prima data  cu un an inainte, asa ca nu exista nicio legatura sau influenta intre melodie si film, film despre care criticii nu prea au avut cuvinte de lauda.

Metallica – For Whom the Bell Tolls

{youtube}17HRV8k1YMw{/youtube}

Aceasta piesa clasica, de pe un album la fel de clasic – „Ride the Lightning” (1984) – a fost bazata pe romanul cu acelasi nume al lui Ernest Hemingway. Povestea este setata in decorul Razboului Civil Spaniol, cantecul concretizand o scena din acest roman, in care soldatii sunt macelariti intr-un raid aerian. Ca fapt divers, putem mentiona faptul ca aceasta carte a lui Hemingway a fost publicata in aceeasi perioada in care a aparut si romanul „Johnny Got His Gun” al lui Dalton Trumbo, acesta din urma inspirand o alta piesa Metallica, si anume One.

Led Zeppelin – Misty Mountain Hop

{youtube}xUvkxz1nHMM{/youtube}

Desi cunoscuti pentru cantecele ce evoca senzualitate, carismaticii Zeppelini au mers si ei mai departe cu motivele literare. Astfel, de pe albumul „Led Zeppelin IV” (1971) extragem piesa Misty Mountain Hop care se refera la „muntii incetosati” mentionati in celebrul "The Hobbit". Exista cateva piese in repertoriul Zeppelin inspirate de povestile si personajele lui Tolkien, insa Misty Mountain Hop a luat nastere dupa ce Robert Plant a fost incarcerat intr-o noapte, fiind prins in Hyde Park dupa lasatul serii. Si cum nu avea nimic mai bun de facut la racoare, Plant a inceput sa viseze cu ochii deschisi la faimosul munte. Tipic Plant!

The Ramones – Pet Sematary

{youtube}F3J0iwwsq-w{/youtube}

Pet Sematary a fost scrisa initial pentru a fi inclusa pe coloana sonora a filmului cu acelasi nume si se bazeaza, bineinteles, pe romanul lui Stephen King. Se pare ca autorul iubea trupa Ramones, motiv pentru care intalnim numeroase referinte despre acestia in cartile lui. Aceasta piesa de pe albumul „Brain Drain” (1989) a devenit rapid unul din hiturile trupei.

Voi mai tineti minte acest horror celebru? Eu inca mai am cosmaruri…

Jefferson Airplane – White Rabbit

{youtube}WANNqr-vcx0{/youtube}

De pe albumul „Surrealistic Pillow” (1967) se distinge piesa White Rabbit, care in esenta nu este o piesa Jefferson Airplane. Adica, nu a fost scrisa de catre trupeti, ci de catre Grace Slick, inainte ca aceasta sa se alature trupei. In mod evident, aceasta piesa a fost inspirata de lucrarile literare „Alice’s Adventures in Wonderland” si „Through the Looking-Glass”, precum si de uzul de substante halucinogene de tipul LSD si ciupercute magice – „One pill makes you larger, and one pill meakes you small”, nu-i asa? In ciuda acestor conotatii psihedelice, aceasta piesa a reusit sa treaca de barierele cenzurii si sa ajunga la radio fix datorita inspiratiei luate din cele doua lucrari sus mentionate ale lui Lewis Carrol. Bravo America!

Iron Maiden – To Tame a Land

{youtube}_y3o4okKXMU{/youtube}

Parte a albumului „Piece of Mind” (1983), To Tame a Land a reprezentat una dintre cele trei piese de inspiratie literara de pe acest material (celellte fiind Where Eagles Dare si The Trooper). Bazata pe celebrul „Dune” al lui Frank Herbert, acest cantec a avut initial titlul romanului care il inspira. Din pacate, atunci cand cei de la Maiden au cerut permisiunea autorului de a utiliza acest nume, acesta le-a spus ca nu ii plac trupele heavy, „in special trupe rock precum Iron Maiden” – uf, ce dur! Temperamentalul Bruce Dickingson i-a replicat taios, numindu-l pe autorul "anti-metal cunt” in cadrul unui concert din Suedia.

Rolling Stones – Sympathy for the Devil

{youtube}6VdML0mWFqw{/youtube}

Mick Jagger a fost in esenta autorul acestei piese de pe albumul „Beggars Banquet” (1968), recunoscand faptul ca a fost inspirat de catre romanul „Maestrul si Margareta” al lui Mihail Bulgakov. Roman scris initial in limba rusa, a fost tradus in limba engleza in anul 1967, Jagger primind o copie originala a acestuia din partea Mariannei Faithful. De asemenea, Jagger a spus ca exista influente si din partea poetului francez Baudelaire, insa este clar faptul ca portretizarea lui Lucifer facuta de catre Bulgakov este cea mai pregnanta.

Ca si revers al medaliei, exista de asemenea si lucrari literare inspirate de piese rock, una dintre acestea fiind romanul „Norwegian Wood” al lui Haruki Murakami, inspirat de piesa cu acelasi nume a celor de la The Beatles

{youtube}79uBB4anxbE{/youtube}

Cunoasteti si alte piese inspirate de literatura? Spuneti-ne si noua!

15 lucruri pe care nu le stiai despre Jim Morrison

$
0
0
O noua carte publicata de catre autorul Frank Lisciandro evoca un portret alternativ al celebrului si enigmaticului frontman The Doors Jim Morrison.

Frank Lisciandro a urmat cursurile Facultatii de Film din cadrul UCLA in acelasi timp cu Jim Morrison, astfel autorul avand sansa sa il cunoasca personal pe artist si sa fie prezent in viata acestuia timp de 6 ani.

Lisciandro a vazut concertele The Doors din New York si i-a prins pe artisti in perioada lor de glorie de pe Sunset Strip. De asemenea, acesta a lucrat ca editor pentru filmul lui Morrison HWI: An American Pastoral si a fost regizorul filmului-concert Feast of Friends.

In noua sa carte – Jim Morrison: Friends Gathered Together Lisciandro a adunat laolata o serie de 13 interviuri extinse cu niste prieteni mai putin celebri ai lui Morrison, si anume: managerul Bill Siddons si sotia acestuia, managerul de turneu Vince Treanor, prieteni apropiati precum Babe Hill sau fosta iubita a artistului, Eva Gardonyi, fiecare dintre acestia oferind o perspectiva diferita asupra vietii lui Lizard King.
Covercartemorrison

Ar fi putut fi omorat de astmul de care suferea

Se pare ca Jim Morrison suferea de astm si lua tratament, mai exact un medicament numit Marax. Acest medicament a fost intre timp interzis in Statele Unite, datorita gradului sau de toxicitate in combinatie cu alcoolul – substanta cu care Morrison era bun prieten, dupa cum bine stiti. Pamela Courson i-a spus Evei Gardonyi faptul ca astmul lui Jim “este oarecum legat de problemele sale cardiace. Inima reumatica, probabil. Asta a spus doctorul.”

Era un hedonist

Distractia preferata a lui Morrison era un club go-go numit The Phone Booth, unde acesta impreuna cu amicul sau Tom Baker obisnuiau sa stea la discutii cu dansatoarele de striptease si, bineinteles, sa le ridice fustele. Iubita lui, Eva, obisnuia sa ii insoteasca si sa ii ajute sa cucereasca fete: “Tom si Jim le ridicau fustele si faceau si alte lucruri ridicole, ceea ce ii bucura nespus, incurajandu-si comportamentul printr-o serie de imbratisari si batai pe spate prietenesti. Dupa ce isi faceau numarul aici, obisnuiau sa plece in alta parte pentru o runda de baute” a declarat Eva.

Se prefacea ca apreciaza muzica internationala pentru a agata fete

In perioada in care Morrison locuia cu artista Eva Gardonyi – 1970/1971 – acestuia ii facea placere sa asculte muzica folclorica a acesteia, care consta in sunete ale Europei de Est si Africii.

De asemenea, lui Jim ii placea ca Eva sa se imbrace in lenjerie neagra, sa poarte jartiere-curea si sa se prefaca a fi o dansatoare de striptease.

Chiar daca ar fi supravietuit tragediei din Paris, The Doors nu ar mai fi inregistrat vreodata

Ar mai fi putut The Doors sa inregistreze un alt album dupa "LA Woman"? Raspunsul este nu; cel putin asa spune Eva: „Jim nu se mai intelegea bine cu colegii de trupa. Era profund dezamagit de acestia.”

Nu era o idee buna sa il rogi sa te ia cu masina

Jim era posesorul unui Ford Mustang botezat „Blue Lady”. Ii facea mare placere sa isi sperie pasagerii, in special pe cel care era asezat in asa-numitul „loc al mortii”, conducand pe contrasens la viteza maxima. Babe Hill isi aminteste de un accident in care Morrison a facut pagube mari automobilului, din cauza faptului ca a acrosat o bordura: „Ne aflam fix in spatele cladirii Politiei din Beverly Hills. A fost chemata o autoutilitara de tractare si un taxi. Dedesubtul automobilului a fost facut praf, nu mai aveam ce face. Imi amintesc ca stateam toti ca pe ace, crezand ca o sa murim.”

Prefera Peggy Lee in loc de Led Zeppelin

Intrebat despre opinia lui cu privire la trupa Led Zeppelin, Morrison a replicat: „Ca sa-ti spun sincer, eu nu prea ascult rock’n’ roll, asa ca nu am auzit de ei. In mod normal, ascult muzica clasica, sau Peggy Lee, Frank Sinatra si Elvis Presley”. Bluesmanul favorit al artistului era Jimmy Reed, in special piesa „Baby What You Want Me to Do”.

Morrison nu era beat,ci mai degraba „manifestarea fenomenului, omuleee!”

Morrison a cazut de pe scena in cadrul concertului de pe Shrine Auditorium  din decembrie 1967. Inainte de aceasta patanie, acesta le-a spus colegilor de trupa ca: „Ma voi imbata atat de tare incat nu voi mai fi resposabil de actiunile mele. Astfel, voi deveni fenomentul The Doors manifestandu-se pe el insusi prin mine, in timp ce sunt praf”.

Avea „un gat frumos”

Asa spune Babe Ruth – una dintre cele mai apropiate prietene si confidente ale lui Morrison din perioada 1969-71. A colaborat cu acesta la productia filmelor Feast of Friends si HWY si, de asemenea, era in stare sa il bage sub masa cand era vorba de baut. Jim avea una dintre cele mai frumoase voci pe care le-am auzit. Trebuie sa fi fost din cauza abuzurilor vocale pe care acestea le facea – tot cantatul si urlatul acela. Avea un gat frumos si o voce frumos dezvoltata”.

A fost salvat de catre niste calugarite

Morrison nu a mai reusit sa ajunga pe scena atunci cand The Doors au cantat in Amsterdam, in cadrul turneului european din 1968. Cel putin nu pentru a canta. Acesta a fost prezent doar la trupa de deschidere – Jefferson Airplane. Se pare ca vocalul Bob Hite de la Canned Heat i-a oferit lui Jim o bucata de hasis, pe care acesta a inghitit-o, dupa care a lesinat. Ca urmare a acestui incident, artistul a fost dus la un spital de maici, lucru destul de stanjenitor pentru nebunaticul artist. Poate ca Jim s-a gandit ca a murit si a ajuns in rai. Babe Hill spune ca: „La spital, Jim a spus o poveste amuzanta despre conjunctura in care s-a intamplat ce s-a intamplat, desi calugaritele stiau ce a facut si de ce acesta era acolo. Intre timp, acestea erau in salonul artistului, schimbadu-i lenjeria si stirbindu-i orice urma de pudoare”.

Jim ura petrecerile; prefera barurile

Dupa showul The Doors din cadrul Hollywood Bowl (5 iulie 1968), in loc sa se prezinte la afterparty sau sa isi ia o camera la hotelul Chateau Marmont, Jim si-a petrecut noaptea la motelul sau obisnut de „oameni fericiti”, anume Alta Cienega Motel, care se afla vis-a-vis de biroul trupei de pe bulevardul La Cienega din LA. Managerul motelului, Eddy, l-a intampinat pe artist intrebandu-l: „Te-ai descurcat in seara asta? Esti o mare stea? Te place publicul?”

Tripurile „surori cu moartea” nu erau ceva neobisnuit

Atunci cand Jim a auzit povestile despre moartea lui Janis Joplin sau Jimi Hendrix, acesta  era sub influenta LSDului, lucru ce ii afecta puternic tripurile. Morrison nu era strain nici de alte droguri, precum PCP sau marijuana – pe care o fuma destul de des. In ciuda opiniei publice contrare, regele-soparla consuma si cocaina, acesta fiind bun prieten cu dealerita Violet, cunoscuta in LA  drept „Regina Cocainei”.

Avea un caine numit Thor

Jim, impreuna cu iubita lui Pamela, aveau un catel numit Sage, care a trait mai mult decat cei doi. Cand acestia s-au mutat la Paris, Jim obisnuia sa trimita bani in Statele Unite pentru ingrijirea prietenului patruped. Artistul a fost fotografiat destul de frecvent in compania lui Sage, precum si in cea a celorlalti doi caini, Stoner si Thor.

A intrat in panica in Jamaica

Dupa concertul avut in Miami (1 martie 1969), trupa The Doors au plecat in vacanta in Jamaica. Aceasta calatorie l-a gasit pe Jim singur intr-o casa de pe insula, fumand marijuana extrem de potenta impreuna cu menajera acestuia, lucru care l-a facut extrem de paranoic si vulnerabil.

Conform spuselor Evei Gardonyi, acest lucru „l-a afectat in cea mai bizara maniera, deoarece acesta a inceput sa halucineze idei precum cea in care oamenii vor sa il omoare. Acea noapte a fost una terifianta pentru el, facandu-l sa isi puna intrebari despre relatia lui cu oamenii de culoare, in care nu avea incredere si pe care nu ii intelegea.”

Nu ii placeau prea mult festivalurile

Conform PR-ului Doors, Leon Barnard, se pare ca Jim Morrison i-a descris festivalul Woodstock lui Tony Thomas de la Canadian Broadcasting (mai 1970) ca fiind „o jumatate de milion de oameni care se chinuie in purgatoriu”. Nu privea acest festival ca fiind catusi de putin unul despre pace si iubire.

Dorea sa mearga intr-o directie mai clasica

Morrison dorise sa numeasca albumul „Absolutely Live” (1970), „Lions In the Street”. De asemenea, el a dorit sa lanseze un album cu poezii pe care l-a inregistrat de ziua lui in 1969, album numit „The Rise and Fall of James Phoenix”.

Leon Barnard spune ca artistul a renuntat la numele alternativ „Lions” din cauza faptului ca celorlalti membri The Doors nu le suradea aceasta idee, moment in care acesta a replicat: „Toti pentru unul si unul pentru toti, pana la urma. Imi place si asa.”

Jim Morrison si-ar fi dorit ca poeziile de pe „Rise and Fall” sa fie sustinute de muzica unei orchestre filarmonice. Barnard declara ca acesta „dorea ceva mai clasic; nu era menit sa fie rock’n’roll. Nu stiu de ce a ales acest titlu.”
Morrisonsi prietenii

Desi nu a dus o viata cumpatata si nu a avut nimic sfant in el, Jim Morrison nu trebuie judecat prin prisma acestor intamplari. Pana la urma, comportamentul artistului este perfect explicabil, datorita conditiei acestuia de poet damnat – Morrison spunea despre el ca este poet, nu rockstar. Ce ne ramane noua de facut este sa ne bucuram de muzica acestuia si sa il iubim cat putem de mult.

Albume rock inspirate de relatii destramate

$
0
0

Suferinta emotionala inspira deseori melodii exceptionale.

Iar cand un album este intemeiat pe durere, cam poti sa fii sigur ca este o capodopera, chiar daca una "in raspar".

In cele ce urmeaza, va prezentam o lista cu albume rock care au fost inspirate de...despartiri!

Da, destramarea iubirii este intotdeauna un prilej de reflectie pentru mintile luminate, dar si "ocazia" perfecta pentru a-ti hrani demonii.

Iata asadar cat de melodios poate sa fie sunetul scos de inima atunci cand se frange.

"Ghost Stories" de la Coldplay
{youtube}Qtb11P1FWnc{/youtube}
Chris Martin le-a spus celor de la BBC ca noul album al formatiei, "Ghost Stories", a fost inspirat de divortul de sotia sa, actrita Gwyneth Paltrow.

"Former Lives" al lui Ben Gibbard
{youtube}8-3_a24I3PY{/youtube}
Frontmanul trupei Death Cab For Cutie a lansat acest material solo, de indie-rock, inspirat de divortul de sotia sa, actrita Zooey Deschanel, care a aparut si ca muzician invitat pe material. Se pare ca despartirea a fost amiabila si cei doi au ramas prieteni.

"Blood on the Tracks" al lui Bob Dylan
{youtube}YwSZvHqf9qM{/youtube}
Cel de-al 15-lea album al lui Bob Dylan trateaza teme precum singuratatea, furia si durerea lasate in urma de despartirea de Sarah, sotia sa.

"Rumours" de la Fleetwood Mac
{youtube}mrZRURcb1cM{/youtube}
Discul a vandut peste 40 de milioane de copii si este intemeiat pe doua despartiri! John McVie si Christine McVie, care si-au luat adio, si Lindsey Buckingham & Stevie Nicks. Durerea iubirii neimplinite a furnizat materialul necesar compunerii acestui album.

"13" de la Blur
{youtube}_4joLAx6mvU{/youtube}
Cantecul "No Distance Left To Run" este imnul tuturor relatiilor care se sfarsesc prost, iar discul de pe care face parte, "13", este dedicat legaturilor nefericite care au intesat viata frontmanului Damon Albarn, dar mai ales celei cu Justine Frischmann, de la Elastica.

"The Boatman's Call" de la Nick Cave and the Bad Seeds
{youtube}U4kuXwcVOyY{/youtube}
Nick Cave nu avea cum sa nu se regaseasca pe aceasta lista deoarece nimeni nu stie sa scrie piese mai dureroase decat muzicianul australian. Se pare ca discul ii este dedicat artistei PJ Harvey cu care Cave ar fi avut o legatura amoroasa nereusita in anii 90.

"Sea Change" de la Beck
{youtube}u2Erm1KBfdU{/youtube}
Discul a fost inspirat de relatia cu stilista Leigh Limon care, dupa 9 ani de iubire, l-a inselat pe Beck. Ca rezultat, artistul a compus discul, care a fost lansat in 2002.

"Tunnel of Love" de la Bruce Springsteen
{youtube}M4K7XZGeHTE{/youtube}
Dupa ce s-a separat de sotia sa, actrita Julianne Phillips, Bruce Springsteen a compus albumul "Tunnel of Love", considerat atat de personal de muzician, incat nu este cantat decat foarte rar live.

"Blue" de la Joni Mitchell
{youtube}w5782PQO5is{/youtube}
Discul a fost realizat dupa despartirea de Graham Nash si de James Taylor, cu care Mitchell a avut o legatura imediat dupa separarea de Nash.

"Venus Doom" de la HIM
{youtube}9bVyzU8HwxM{/youtube}
Albumul este rezultatul suferintei prin care a trecut solistul Ville Valo dupa despartirea de logodnica sa, Jonna Nygren, prezentatoare TV in Finlanda.

"Disintegration" de la The Cure
{youtube}UmFFTkjs-O0{/youtube}
"I've been looking so long at these pictures of you", fredoneaza Robert Smith in aceasta melodie sfasietoare, care vorbeste despre suferinta despartirii. Discul "Disintegration", al carui titlu a fost inspirat de relatiile esuate ale lui Smith, este un proces cathartic prin care muzicianul se elibereaza de durerea sa.

"Sleeping With Ghosts" de la Placebo
{youtube}noMrs6Q1RpM{/youtube}
Dupa spusele solistului Brian Molko, albumul vorbeste despre toate iubirile trecute ale muzicianului si este o incercare de impacare cu tot ceea ce s-a petrecut - bine si rau, in decada emotionala care a dus la realizarea materialului.

"AM" de la Arctic Monkeys
{youtube}Y4NGoS330HE{/youtube}
Inspiratia principala din spatele soundului reinventat al trupei a oferit-o suferinta solistului Alex Turner, care s-a despartit de iubita sa, modelul Alexa Chung.


Top 10 cele mai bune formatii de power-metal

$
0
0
Revista Orange County Weekly a facut un top 10 al celor mai bune formatii de power metal.

Intentia publicatiei este aceea de a "spala" renumele genului care, potrivit autorului, nu este unul prea bun.

Suntem curiosi ce parere veti avea despre acest top 10 controversat, motiv pentru care vi-l prezentam si voua.

Sunteti de acord cu Orange County Weekly?  

10. Prima Fear
{youtube}4hKantlTAgY{/youtube}
9. Dream Evil
{youtube}SGd1AzGaA3s{/youtube}
8. 3 Inches of Blood
{youtube}JO7TZGgBbOw{/youtube}
7. Iced Earth
{youtube}7yLBNRyGvG8{/youtube}
6. Grave Digger
{youtube}p-x_uBB-KIE{/youtube}
5. Rhapsody of Fire
{youtube}bC3tbfhpKqM{/youtube}
4. Gamma Ray
{youtube}jxKnWdvxEqk{/youtube}
3. Blind Guardian
{youtube}1AfNOKQdY-U{/youtube}
2. Hammerfall
{youtube}BSDsYmZREwo{/youtube}
1. Helloween
{youtube}FjV8SHjHvHk{/youtube}
Aveti obiectii?

Sadomasochismul in videoclipurile rock: arta, decadenta si sex

$
0
0

Potentialul estetic si expresiv al sadomasochismului a fost exploatat la maxim de artistii rock, care au tinut sa-si condimenteze prestatiile cu imagini care evoca dramatismul performance-ului BDSM.

Va prezentam o lista cu cateva videoclipuri rock care ridica la rang de arta sadomasochismul.

Va avertizam ca unele dintre aceste filme sunt destul de tulburatoare si ii pot leza pe cei cu moravuri mai putin destrabalate.

Pe noi ne incanta, majoritatea, asa ca speram sa va placa si voua si chiar sa va inspire.

The Velvet Undergound - Venus In Furs
{youtube}iNwp4nNTeJg{/youtube}
Este printre primele videoclipuri rock in care tema sadomasochismului apare abordata, chiar daca subtil. Velvet Underground a fost una dintre cele mai scandaloase formatii de rock si a deschis apetitul publicului pentru ceea ce avea sa urmeze.

Queen - Body Language
{youtube}xqLyjg-klhE{/youtube}
Fireste ca Queen nu putea sa lipseasca din aceasta lista dedicata uneia dintre temele dragi lui Freddie Mercury.

Nine Inch Nails - Closer
{youtube}PTFwQP86BRs{/youtube}
Candva, Trent Reznor voia sa „fuck you like an animal”. Acum el s-a mai cumintit. Dar este bine sa ne amintim de acele vremuri in care, imbracat in piele si spanzurat de brate, Trent gemea sub lovituri nevazute.

Marilyn Manson - Saint
{youtube}anEMXOyCCqc{/youtube}
Cu versuri pe masura si un videoclip care contine scene ce ar putea sa-i lezeze pe cei mai sensibili, piesa lui Manson este un imn al tuturor adeptilor BDSM.

Patrick Wolf - Vulture
{youtube}Ry4B3gnDcqQ{/youtube}
Pariem ca nu l-ati fi vazut pe Patrick Wolf in aceasta ipostaza vreodata, nu-i asa? Ei bine, iata ca solistul va surprinde cu o piesa kinky si cu un videoclip 100% sadomaso.

Davendra Banhart - Foolin'
{youtube}KSsW9ALDcKI{/youtube}
Lumea traieste cu impresia ca indie-rockerii sunt foarte cumintei, cand, de fapt, ei pot sa fie obsceni si plin de zvac BDSM. O dovedeste Davendra Banhart.

Indochine - Marilyn
{youtube}p9N-Gj1dm8M{/youtube}
Senzualitate, dramatism, teatralitate, un pic de gotic si multa piele. Iata reteta de succes a senzationalei formatii franceze, pe care ne-am dori sa o vedem si in Romania!

Rammstein - Pussy
{youtube}CX7ur4Ey5X4{/youtube}
Desi pentru Rammstei problema senzualitatii umane este foarte simpla: "You have a pus*y/ I have a dic*/ So what's the problem?/ Let's do it quick!", sadomasochismul complica putin lucrurile, dupa cum poate fi vazut din clip.

She Wants Revenge - These Things
{youtube}g4cVv0kb-Fs{/youtube}
Shirley Manson de la Garbage apare ca invitata speciala in acest videoclip, care face furori prin elementele subtile de sadomasochism ilustrate.

NOFX - S&M Airlines
{youtube}eK6b-Y5u_jg{/youtube}
Cu un asemenea titlu, despre ce credeti ca putea fi vorba in piesa si in clip?

Agent Provocateur - She's Lost Control
{youtube}qWNiBaZme_w{/youtube}
Un cover Joy Division care beneficiaza de un clip imbunatatit semnificativ de prezenta faimoasei dansatoare burlesti Ditta Von Teese, fosta sotie a lui Marilyn Manson si cea care a declarat despre artist ca este: "extrem de anost in pat si de-a dreptul plictisitor".

Copii starurilor rock pasesc pe urmele parintilor!

$
0
0
Se spune ca aschia nu sare departe de trunchi iar noi credem ca este adevarat, cel putin judecand dupa destinul copiilor rockstarurilor.

Cele mai multe progenituri ale muzicienilor faimosi au urmat calea parintilor lor si au abordat domeniul artistic, fie ca vorbim despre muzica, actorie, modeling sau design.

Iata cateva povesti de succes ale copiilor muzicienilor rock, care au devenit, la randul lor, staruri in domeniul predilect de activitate.

Sa ai un tatic rockstar nu este un lucru atat de rau, nu-i asa?

Georgia Jagger
Georgia Jagger
Fiica lui Mick este model si actrita. Nu este de mirare ca a ramas in industria entertainmentului cu asemenea parinti - tatal, solist in legendara formatie Rolling Stones, iar mama - frumoasa Jerry Hall.

Miley Cyrus
Miley Cyrus
Tatal ei, Billy Ray Cyrus, este un cantaret country-rock foarte iubit si autorul hitului international "Achy Breaky Heart". Am fi curiosi sa stim ce parere are despre faptul ca, in cazul lui, aschia a sarit cam departe de trunchi, muzical vorbind.

Lily Collins
Lily Collins 1
Actrita din "Olginda Oglinjoara", o adaptare a povestii Albei ca Zapada, este fiica lui Phil Collins, pe care il cunoastem, bineinteles, din formatia Genesis.

Kelly Osbourne
Kelly Osbourne
Cantareata si designerul Kelly Osbourne nu mai are nevoie de prezentare. Toata lumea stie ca este fiica faimosului solist Black Sabbath, John "Ozzy" Osbourne.

Daisy Lowe
Daisy Lowe
Modelul Daisy Lowe este unul dintre cele mai bine cotate din industria modei. Fiica solistului Bush, Gavin Rossdale, a cochetat si cu muzica dar tot modelingul este chemarea ei.

Zoe Kravitz
 Zoey Kravitz
"No Reservations" si "The Brave One" se numara printre filmele in care a jucat carismatica fiica a lui Lenny Kravitz, Zoe.

Sean Lennon
Sean Lennon
Nici Sean Lennon, compozitor si muzician, nu are nevoie de prezentare. Fiul lui John Lennon a pasit pe urmele parintilor sai, ambii muzicieni si a avut parte de o educatie temeinica la Columbia University.

Tali Lennox
Tali Lennox
Modelul britanic este fiica lui Annie Lennox, una dintre cele mai revolutionare prezente feminine din industria rockului.

Riley Keough
Riley Keogh
Nepoata lui Elvis Presley este de o frumusete siderala si se indeletniceste cu actoria, desi inca nu a avut parte de un rol care sa o scoata in evidenta. Ea poate fi vazuta in filmul "The Runaways", alaturi de Kristen Stewart si Dakota Fanning. Riley joaca rolul lui Marie Currie, fiica solistei Cherie Currie.

Jakob Dylan
Jakob Dylan
Jakob Dylan seamana foarte tare cu tatal sau, Bob Dylan, si il ajunge din urma, fiind el insusi muzician, si unul foarte bun, chiar.

Roseanne Cash
Roseanne Cash
Fiica lui Johnny Cash este compozitoare si a castigat chiar si un Grammy pentru melodia sa, "I Don't  Know Why You Don't Want Me". De-a lungul timpului, ea a mai fost nominalizata la prestigioasele premii si a castigat doua discuri de aur.

Jason Bonham
Jason Bonham
Este fiul raposatului si legendarul John Bonham, tobosarul original Led Zeppelin si a urmat cu sfintenie drumul asternut inainte de tatal sau. Jason este un baterist de exceptie si a cantat impreuna cu fostii colegi de trupa ai batranului sau: Robert Plant, Jimmy Page si John Paul Jones.

Wolfgang Van Halen
Wolfang Van Halen
Fiul chitaristului Eddie Van Halen nu avea cum sa nu devina muzician! Acesta a ales insa basul si canta impreuna cu Van Halen pana in ziua de azi, chiar daca are doar 23 de ani.

Stephen, Ziggy si Damian Marley
Stephen Ziggy and Damian Marley
Trio-ul muzical Stephen, Ziggy si Damian Marley. Damian este un muzician foarte respectat si a scos materiale extrem de apreciate de critica. El are 6 albume la activ, intre care "Welcome to Jamrock" a obtinut discul de aur in SUA.

Moon Unit, Ahmet, Dweezil si Diva Zappa
Frank Zappa Copii
Toti au nume neobisnuite, caci aceasta a fost dorinta lui Frank Zappa, cel mai mare avocat al originalitatii. Moon Unit este actrita si scriitoare, Ahmet este scriitor, producator TV si editor, Dweezil este chitarist iar Diva este actrita.

Copiii starurilor rock pasesc pe urmele parintilor!

$
0
0
Se spune ca aschia nu sare departe de trunchi iar noi credem ca este adevarat, cel putin judecand dupa destinul copiilor rockstarurilor.

Cele mai multe progenituri ale muzicienilor faimosi au urmat calea parintilor lor si au abordat domeniul artistic, fie ca vorbim despre muzica, actorie, modeling sau design.

Iata cateva povesti de succes ale copiilor muzicienilor rock, care au devenit, la randul lor, staruri in domeniul predilect de activitate.

Sa ai un tatic rockstar nu este un lucru atat de rau, nu-i asa?

Georgia Jagger
Georgia Jagger
Fiica lui Mick este model si actrita. Nu este de mirare ca a ramas in industria entertainmentului cu asemenea parinti - tatal, solist in legendara formatie Rolling Stones, iar mama - frumoasa Jerry Hall.

Miley Cyrus
Miley Cyrus
Tatal ei, Billy Ray Cyrus, este un cantaret country-rock foarte iubit si autorul hitului international "Achy Breaky Heart". Am fi curiosi sa stim ce parere are despre faptul ca, in cazul lui, aschia a sarit cam departe de trunchi, muzical vorbind.

Lily Collins
Lily Collins 1
Actrita din "Olginda Oglinjoara", o adaptare a povestii Albei ca Zapada, este fiica lui Phil Collins, pe care il cunoastem, bineinteles, din formatia Genesis.

Kelly Osbourne
Kelly Osbourne
Cantareata si designerul Kelly Osbourne nu mai are nevoie de prezentare. Toata lumea stie ca este fiica faimosului solist Black Sabbath, John "Ozzy" Osbourne.

Daisy Lowe
Daisy Lowe
Modelul Daisy Lowe este unul dintre cele mai bine cotate din industria modei. Fiica solistului Bush, Gavin Rossdale, a cochetat si cu muzica dar tot modelingul este chemarea ei.

Zoe Kravitz
 Zoey Kravitz
"No Reservations" si "The Brave One" se numara printre filmele in care a jucat carismatica fiica a lui Lenny Kravitz, Zoe.

Sean Lennon
Sean Lennon
Nici Sean Lennon, compozitor si muzician, nu are nevoie de prezentare. Fiul lui John Lennon a pasit pe urmele parintilor sai, ambii muzicieni si a avut parte de o educatie temeinica la Columbia University.

Tali Lennox
Tali Lennox
Modelul britanic este fiica lui Annie Lennox, una dintre cele mai revolutionare prezente feminine din industria rockului.

Riley Keough
Riley Keogh
Nepoata lui Elvis Presley este de o frumusete siderala si se indeletniceste cu actoria, desi inca nu a avut parte de un rol care sa o scoata in evidenta. Ea poate fi vazuta in filmul "The Runaways", alaturi de Kristen Stewart si Dakota Fanning. Riley joaca rolul lui Marie Currie, fiica solistei Cherie Currie.

Jakob Dylan
Jakob Dylan
Jakob Dylan seamana foarte tare cu tatal sau, Bob Dylan, si il ajunge din urma, fiind el insusi muzician, si unul foarte bun, chiar.

Roseanne Cash
Roseanne Cash
Fiica lui Johnny Cash este compozitoare si a castigat chiar si un Grammy pentru melodia sa, "I Don't  Know Why You Don't Want Me". De-a lungul timpului, ea a mai fost nominalizata la prestigioasele premii si a castigat doua discuri de aur.

Jason Bonham
Jason Bonham
Este fiul raposatului si legendarul John Bonham, tobosarul original Led Zeppelin si a urmat cu sfintenie drumul asternut inainte de tatal sau. Jason este un baterist de exceptie si a cantat impreuna cu fostii colegi de trupa ai batranului sau: Robert Plant, Jimmy Page si John Paul Jones.

Wolfgang Van Halen
Wolfang Van Halen
Fiul chitaristului Eddie Van Halen nu avea cum sa nu devina muzician! Acesta a ales insa basul si canta impreuna cu Van Halen pana in ziua de azi, chiar daca are doar 23 de ani.

Stephen, Ziggy si Damian Marley
Stephen Ziggy and Damian Marley
Trio-ul muzical Stephen, Ziggy si Damian Marley. Damian este un muzician foarte respectat si a scos materiale extrem de apreciate de critica. El are 6 albume la activ, intre care "Welcome to Jamrock" a obtinut discul de aur in SUA.

Moon Unit, Ahmet, Dweezil si Diva Zappa
Frank Zappa Copii
Toti au nume neobisnuite, caci aceasta a fost dorinta lui Frank Zappa, cel mai mare avocat al originalitatii. Moon Unit este actrita si scriitoare, Ahmet este scriitor, producator TV si editor, Dweezil este chitarist iar Diva este actrita.

Melodii rock care au participat la Eurovision

$
0
0
Pentru ca este luna mai, stim ca la televizor are loc una din cele mai importante competitii muzicale din Europa.

Pe masura ce au trecut anii, insa, fanii genului rock au avut neplacerea de a constata ca prezenta formatiilor favorite este din ce in ce mai discreta, daca nu cumva inexistenta.

Va propunem pentru auditie zece piese din sfera rockului ce s-au facut remarcate in cadrul competitiei.


10. maNga - We Could be the Same

In 2010, turcii au considerat de cuviinta sa trimita o formatie ce imbina stilurile rock si rap. Formatia s-a clasat pe locul 2 in finala din acel an.

{youtube}524Yy7JWBd4{/youtube}


9. Eldrine - One More Day

Georgienii s-au prezentat la Eurovision cu Eldrine, o formatie rock avand-o pe vocalista Sophio Toroshelidze in prim-plan.

{youtube}IJ7SGWZt9Zo{/youtube}

8. Max Jaison Mai - Don't Close Your Eyes

Una din cele mai recente aparitii a unor rockeri la o editie Eurovision au fost slovacii de la Max Jaison Mai, in 2012. Trupa nu a trecut mai departe de semifinale.

{youtube}OTXz60794lI{/youtube}

7. A Friend in London - New Tomorrow

Baietii din Danemarca au obtinut locul 5 la finala Eurovision din 2011 pentru aceasta piesa ce imbina muzica rock cu influente pop.

{youtube}YDXeK0r3aKs{/youtube}

6. Yuksek Sadakat - Live It Up

Tot din Turcia, ii avem pe Yuksek Sadakat. Din pacate, trupetii au avut o performanta negativa la concursul din 2011: nu s-au calificat in finala.

{youtube}OH09xx1qy_o{/youtube}

5. Teräsbetoni - Missä Miehet Ratsastaa

Power metal din Finlanda inseamna Teräsbetoni! Cu toate ca au ajuns in finala din 2008, acestia nu au obtinut decat locul 22.

{youtube}0J9edxRybE4{/youtube}

4. Kaliopi - Crno I Belo

Kaliopi Buklevska este numele artistei provenita din Macedonia care a participat in 2012. Piesa este cantata in limba natala. A obtinut locul 13 in finala.

{youtube}vpYF_B_mAIw{/youtube}

3. Vanilla Ninja - Cool Vibes

Sa nu credeti ca elvetienii ne-au scutit de rock! Chiar daca Vanilla Ninja sunt din Estonia, au reprezentat Elvetia. Prestatia fetelor a fost foarte apreciata!
{youtube}a1swM4Hrkgw{/youtube}

2. Zdob si Zdub - Boonika Bate Doba

Despre moldovenii nostri stim prea bine. In 2005 au obtinut locul al saselea in finala Eurovision cu piesa „Boonika Bate Doba”, una din cele mai cunoscute piese ale formatiei la ora actuala.

{youtube}DiXJB92mJlc{/youtube}

1. Lordi - Hard Rock Hallelujah

Muzica tare, costume hidoase, efecte pirotehnice: o combinatie fatala si apetisanta pentru rockerii de pretutindeni, ce poate fi rezumata intr-un singur cuvant: Lordi. Acestia au castigat Eurovision-ul din 2006 cu piesa „Hard Rock Hallelujah”.

{youtube}gAh9NRGNhUU{/youtube}

Saraci lipiti! Rockeri care au ramas faliti

$
0
0
Este foarte rau sa nu ai bani dar e si mai rau cand ai si, dupa aceea...ramai fara!

Da, poate suna trivial ceea ce am scris mai sus, dar, chiar si asa, este cat se poate de adevarat, mai ales in cazul acestor muzicieni rock care au urcat pe culmile succesului, dupa care au picat in putul uitarii.

Artistii de mai jos au ajuns sa aiba foarte multi bani, dar, la ceva timp, pur si simplu au ramas faliti.

Aflati despre cine este vorba.

Courtney Love
{youtube}Rg_ECFpSceA{/youtube}
Muziciana s-a plans ca i-a fost furata suma de 530 de milioane de dolari din averea lasata de sotul ei, Kurt Cobain, care nu a apucat sa se bucure de niciun sfant. Se pare ca rudele muzicianului au castigat procese peste procese si au "dezbracat-o" pe Courtney de avutia sa. Artista a ajuns atat de disperata incat a imprumutat 2,5 milioane de dolari de la fiica sa, Frances Bean Cobain.

Roky Erickson
{youtube}y-TT3tnFcRQ{/youtube}
Muzicianul de la 13th Floor Elevators a petrecut ceva timp intr-o institutie pentru boli mentale unde a fost supus terapiei cu...electrosocuri. In tot acest timp, familia sa i-a tocat marunt averea, ceea ce a facut ca Roky sa iasa din spital vindecat, dar sarac lipit. De atunci, muzicianul se straduieste sa revina pe linia de plutire, mai ales ca s-a reapucat de cantat pentru a-si putea plati facturile.

Leonard Cohen
{youtube}IEVow6kr5nI{/youtube}
Cazul lui Cohen, un artist de exceptie, este foarte trist. Kelley Lynch, contabila acestuia, i-a furat o multime de bani pe care a refuzat sa ii dea inapoi. Asta l-a determinat pe artist sa isi reia cariera dupa ce intentionase sa se retraga. In 2004, curtea a decis ca Kelley Lynch trebuie sa ii returneze lui Cohen suma de 10 milioane de dolari, ceea ce aceasta nu a facut, determinandu-l pe muzician sa plece din nou la drum, dupa 20 de ani de odihna. La varsta de 78 de ani, artistul inca mai presteaza - de nevoie, ca de buna-voie!

Goo Goo Dolls
{youtube}NdYWuo9OFAw{/youtube}
Toata lumea ii cunoaste pe autorii piesei mult iubite de femei, dar detestate de barbati, "Iris". Warner Brothers i-a tras in piept cu mare arta pe trupeti, care si-au recuperat fondurile doar de curand, dupa ce au fost obligati sa respecte dorintele casei de discuri timp de ani de zile, sub amenintarea ca vor fi dati in judecata daca nu o fac. Abia de curand si-au recuperat baietii banii.

Pete Doherty
{youtube}jLYsIESNtUc{/youtube}
Muzicianul a ajuns atat de jos incat traia intr-un apartament aflat la subsolul unei cladiri si abia avea bani sa-si plateasca chiria, totul din cauza dependentei sale de droguri care a facut ca el sa fie azvarlit din proiectele sale muzicale. Dupa reformarea grupului The Libertines, stimulata de faptul ca Doherty si-a bagat mintile in cap si a incetat sa mai bea si sa mai consume droguri (excesiv), problemele financiare ale muzicianului au incetat...pentru o perioada de timp.

Cat Power
{youtube}PDbPrOuXq2s{/youtube}
Performera a ramas falita dupa crearea ultimului ei disc, "Sun", lansat vara trecuta. Muziciana a trecut printr-o depresie si a fost nevoita sa imprumute bani pentru a putea termina materialul.

Meat Loaf
{youtube}9X_ViIPA-Gc{/youtube}
Desi discul sau "Bat Out Of Hell" este unul dintre cele mai bine vandute materiale ale tuturor timpurilor, ceva s-a intamplat de-a lungul timpului cu artistul, care a cazut din gratiile fanilor sai si a ajuns complet falit.  El si-a pierdut vocea in incercarea de a recrea succesul "BOH", dar si-a revenit in 1993 cu hitul "I Would Do Anything For Love", care a ajuns pe locul intai in 28 de tari!

Ted Nugent
{youtube}0c3d7QgZr7g{/youtube}
Managerii lui Ted, unul dintre cei mai iubiti rockeri americani si adeptul unui stil de viata curat, s-a trezit falit din cauza managerilor sai, care au investit banii artistului prost si l-au lasat pe acesta in faliment in anii 80. Acum, din fericire, muzicianul si-a revenit.

David Crosby
{youtube}WELRag-wuwo{/youtube}
Bun prieten cu Neil Young si un artist apreciat pentru calitatile sale de producator, David Crosby a cazut prada dependentei de cocaina si a ajuns la fund in 1985. Dupa aceea, cariera sa a continuat sa se deteriorizeze.

Dee Snider
{youtube}ZlptWs2Kxgo{/youtube}
Solistul trupei Twisted Sister, care a ramas in istoria hair-metalului, a declarat falimentul in 1990 si a ramas fara niciun sfant. Cu multa munca, Dee s-a reabilitat si a ajuns sa aiba aparitii TV si sa compuna pentru alti artisti, printre care si Celine Dion (The Magic of Christmas Day).

Mick Fleetwood
{youtube}9b4F_ppjnKU{/youtube}
Desi banii castigati cu discul "Rumours" ar fi trebuit sa-l tina toata viata, muzicianul a facut greseala de a cumpara foarte multa proprietate si a cheltui restul pe cocaina. Potrivit propriilor sale estimari, consumul de droguri l-a costat in jur de 8 milioane de dolari. Partea buna este ca, dupa ce practic s-a vazut in strada, Mick si-a revenit si s-a curatat de tot in anul 1991.

10 blesteme infricosatoare care bantuie lumea rockului

$
0
0
Nu este usor sa fii rocker si asta pentru ca, de cele mai multe ori, exista ceva, ca un blestem care planeaza asupra ta.

Fie ca vorbim despre efectul devastator pe care il poate o avea o cariera pe scena asupra vietii personale sau pur si simplu despre interventia fortelor supranaturale in destinul artistului, muzicienii au deseori cate un demon pe urme.

Mai departe, vom vorbi despre acei rockeri in a caror existenta s-a facut simtita, de mai multe ori, o prezenta inexplicabila, cu puteri neobisnuite.

Cu alte cuvinte, vom dezbate cateva dintre cele mai renumite "blesteme" din muzica rock.

Blestemul Buddy Holly
{youtube}WQiIMuOKIzY{/youtube}
Moartea timpurie a maretului Buddy Holly, unul dintre artistii care au dus la proliferarea muzicii rock, creditat de multi chiar drept inventator al genului, a fost prima mare tragedie din rock. Artistul a decedat in urma prabusirii avionului sau. Nefericitul eveniment a avut loc pe data de 3 februarie 1959, supranumita "ziua in care muzica a murit", si pe buna dreptate pentru ca, impreuna cu Holly au murit si Richie La Bamba Valens si The Big Bopper. Ulterior mortii lui Holly, o multime de oameni asociati cu el au decedat in mod misterios. Ronnie Smith, cel care i-a luat locul in turneul "The Winter Dance Party", s-a internat la ospiciu inaintea ultimei prestatii din cadrul evenimentului iar, 4 ani mai tarziu, s-a sinucis. David Box, unul dintre membri trupei The Crickets in care a activat si Holly, a vrut sa inceapa o cariera solo si a murit, la varsta de 22 de ani - la fel ca fostul sau coleg - intr-un accident aviatic. Maria, sotia lui Buddy, a pierdut sarcina si astfel singurul urmas al artistului a murit. Pe langa aceste incidente, au urmat si alte decese, ca acelea ale lui Keith Moon, Vincent Cochran si Eddie Cochran.

Blestemul 27
{youtube}LVUlzNXxljg{/youtube}
Se refera la infamul Club 27 din care fac parte Janis Joplin, Jimi Hendrix, Brian Jones, Kurt Cobain, Amy Winehouse si Robert Johnson. Toti acesti artisti, caracterizati printr-o intensitate aparte si prin pasiunea pentru substante ilicite, au spus adio vietii la aceeasi varsta - 27 de ani. Sinistru, nu-i asa?

Robert Johnson si pactul cu Diavolul
{youtube}-P4WhmJt9XM{/youtube}
Bluesman-ul Robert Johnson, a carui tehnica a influentat multi muzicieni rock, ar fi facut un pact cu Necuratul pentru a dobandi abilitatile sale muzicale exceptionale. Se spune ca RJ si-a vandut sufletul pentru a deveni cel mai mare cantaret de blues din lume. Cum se intampla deseori cand cineva are nesimtirea de a duce tratative cu Lucifer, Robert nu a devenit faimos decat la multa vreme dupa moartea sa, care, asemenea faimosului pact, s-a consumat in dreptul unei rascruci de drumuri. Mai ales piesa "Crossroads" a lui RJ este de rau augur deoarece multi artisti care au cantat-o au fost loviti de tragedie: Lynyrd Skynyrd, The Allman Brothers si Eric Clapton, al carui fiu a murit cazand de la etaj.

Blestemul "My Way"
{youtube}gmgnuWAqtAc{/youtube}
Se pare ca faimoasa melodie scrisa de Frank Sinatra si Paul Anka are un efect ucigas, deoarece in Filipine este interzisa in unele baruri. Se pare ca foarte multi oameni mor in timp ce aceasta piesa este cantata, fie din cauza atacurilor care se produc in localuri, fie din cauze naturale: infarct, atac cerebral etc.

Musicalul Spider Man: Turn Off The Dark este fatal
{youtube}hh5zkYCPgrs{/youtube}
Formatia U2, impreuna cu unii dintre compozitorii care au lucrat cu aceasta, au muncit la acest musical, creand piese superbe. Cu toate acestea, productia s-a dovedit a fi un esec complet. Regizorul ei a fost concediat, patru oameni aproape au murit in timpul realizarii lui iar pierderile financiare au fost colosale. Se pare ca Omul Paianjen nu aduce noroc, desi se spune ca vietatea pe care o reprezinta este simbol al imbogatirii.

Fleetwood Mac, trupa blestemata prin excelenta
{youtube}jbsaj0XHUeg{/youtube}
Inainte ca lumea sa aduleze formula arhicunoscuta a trupei, cu Stevie Nicks la voce, Fleetwood Mac a avut parte de o serie de drame supranaturale. Toti chitaristii din acest grup au avut de-a face cu evenimente care le-au schimbat definitiv viata. Peter Green a fost internat intr-un ospiciu, Jerry Spencer s-a alaturat unui cult ciudat si a renuntat la viata lumeasca, Danny Kirwin a ajuns la randul sau intr-un spital de boli nervoase, iar apoi a devenit om al strazii, Bob Weston a murit din cauza unui accident vascular iar Bob Welsh s-a sinucis dupa ce a aflat ca a ramas paralizat. Speram ca Lindsey Buckingham sa ramana sanatos, pentru ca este un tip grozav!

Blestemul Badfinger
{youtube}XonFZjuyc6E{/youtube}
Formatia care a gustat succesul in anii 70 ar fi putut ajunge si mai departe daca managerul ei nu fura banii. Din cauza alegerilor nefericite de business, trupa a ajuns in faliment, iar Pete Ham, chitaristul acesteia, a cedat nervos si s-a spanzurat, lasand in urma un blestem pentru managerul lui. "Stan Polley este un nemernic fara suflet si o sa-l iau cu mine!", a scris muzicianul in scrisoarea de adio. Ceea ce s-a si intamplat pentru ca Polley a murit in circumstante neelucidate in 2009, dupa ce a fost gasit vinovat de frauda. Se pare ca, pana la urma, blestemul lui Pete, l-a ajuns pe Polley.

Blestemul Led Zeppelin
{youtube}edPEBB6VjRQ{/youtube}
Povestea LZ este asemanatoare cu cea a lui Robert Johnson si spune ca membrii formatiei, cu exceptia lui John Paul Jones, au facut un pact cu Necuratul pentru a ajunge cea mai mare formatie de rock din lume. Mai mult, Jimmy Page, chitaristul trupei, era extrem de pasionat de ocult si se lauda ca participa la sedinte de spiritism. Multa vreme, au existat zvonuri care il acuzau pe Page de practicarea ritualurilor satanice. Ghinionul trupei a inceput pe la mijlocul anilor 70, cu accidentul lui Robert Plant, care aproape si-a pierdut viata din cauza faptului ca masina sa a cazut de pe o stanca. Alaturi de el erau sotia sa, cei doi copii ai cuplului, precum si fiica lui Page. Cu exceptia acesteia, toti cei din masina au suferit rani extrem de grave.

In 1977, fiul cel mic al lui Robert Plant, in varsta de doar 5 ani, a murit in urma unei embolii pulmonare, ceea ce l-a devastat pe Plant si a dus la retragerea, timp de 2 ani, a grupului. Dupa comeback, a urmat decesul lui John Bonham, tobosarul LZ, care a murit in somn dupa ce a baut prea mult alcool si nu s-a putut trezi pentru a varsa. Bonham a pierit asfixiat cu propria sa voma. Dupa acest ultim incident, Led Zeppelin a spus adio scenei.

Blestemul Allman Brothers
{youtube}LsxPlIfr0tw{/youtube}
In culmea carierei lor, in anul 1971, Duane Allman, care adora sa cante melodia blestemata a lui Robert Johnson, "Crossroads", a murit ca urmare a unui grav accident de motocicleta, petrecut in dreptul unei rascruci. Berry Oakley, chitaristul grupului, a murit in aceleasi conditii, la doar cativa kilometri departare de aceeasi rascruce in dreptul careia a avut accidentul prietenul si colegul sau de trupa Duane.

Blestemul Lynyrd Skynyrd
{youtube}sHQ_aTjXObs{/youtube}
Si celebrei formatii americane i-a placut sa cante piesa aceluiasi RJ, iar dezastrul a izbit-o si pe aceasta in anul 1977, cand avionul trupei s-a prabusit in mlastinile din Mississippi. Membrii cheie ai grupului au murit: Van Zant, Gaines, managerul Dean Kilpatrick si sora lui Gaines, Cassie, au decedat pe loc. Restul au supravietuit, dar pentru multa vreme au suferit din cauza traumelor atat fizice cat si psihice, inecandu-si amarul in droguri si alcool.

Lucrurile nevazute de pe copertele albumelor rock si metal

$
0
0
Formatiile rock si metal sunt binecunoscute pentru transmiterea unor mesaje subliminale prin diferite moduri: muzica, versuri, imbracaminte, comportament, logo-uri si nu in ultimul rand, coperte de album. Facute in mod intentionat sau nu, interesante sau bizare, va prezentam mai jos o lista a catorva albume pe a caror coperta putem descoperi detalii ascunse care va pot amuza, soca sau intriga.





Beastie Boys - Licensed To III





Pe coperta albumului de debut Beastie Boys "Licensed To III" din 1986, daca privim in oglinda, apare scris mesajul "EAT ME" pe aripa din spate a avionului.

Emerson, Lake & Palmer - Brain Salad Surgery


Supergrupul britanic de rock progresiv Emerson, Lake & Palmer l-au desemnat pe faimosul grafician HR Giger sa le conceapa artwork-ul pentru coperta albumului "Brain Salad Surgery". Desi coperta reprezinta o opera de arta, ea contine un mic detaliu ascuns: la baza cercului, mascat de niste raze de lumina difuze, sta la loc de cinste...un penis.


Metallica - Kill'em All



Chiar si pe primul album Metallica gasim o imagine subliminala. Desi pata de sange pare sa aiba o forma abstracta, la o privire mai atenta, putem distinge silueta unui bebelus care-si tine degetul mare in gura. Hmm...dubioasa legatura.

Harry Nilsson si John Lennon - Pussy Cats

Pussy Cats

Albumul cantaretului Harry Nilsson in colaborare cu John Lennon nu are nimic controversat la prima vedere. Din contra, culorile calde, catelusul pufos, rochia lui John Lennon inspira inocenta si puritate. Elementul secret? Uitati-va putin pe jos: avem un D, avem un covoras, adica un "RUG" in engleza, si un S. D...RUG...S. DRUGS?! Nu, nu se poate.

Blue Oyster Cult - Mirrors



Americanii de la Blue Oyster Cult au introdus si ei un element interesant pe albumul "Mirrors" din 1979. In josul norisorilui din dreapta oglinzii putem identifica forma unui spermatozoid.

Uriah Heep - Demons and Wizards


Demons And Wizards

Pe coperta albumului "Demons and Wizards" a celor de la Uriah Heep apar cateva detalii obraznice. Uitati-va atent la pestera de unde izvoraste apa. Seamana cu ceva? Ce spuneti de prima stanca care sta exact dedesubtul pesterii? Ea cu ce seamana?

The Who - Who's Next

Who's Next

V-ati gandit vreodata ce sunt cu urmele de pe monolit-ul de pe coperta albumului "Who's Next" a britanicilor de la The Who? Judecand dupa postura baietilor nu ne putem gandi decat ca s-au racorit putin inainte de sedinta foto.

Black Sabbath - Mob Rules




Doua elemente ascunse se pot depista pe celebrul album "Mob Rules" a celor de la Black Sabbath. Primul si cel mai evident il reprezinta fata diavolului care apare pe Giulgiul lui Turin din centrul imaginii. Al doilea element, nerecunoscut de trupa insa, il reprezinta mesajul "Kill Ozzy" situat imediat sub semnatura lui Greg Hildebrand din josul imaginii.

Whitesnake - Come An' Get It


Recunoscuti pentru melodiile cu tenta sexuala si pentru sex appeal-ul afisat pe scena, trupa Whitesnake nu s-a dat in laturi de la promovarea acestei atitudini nici pe coperta materialului lor din 1981 "Come An' Get It". Nu vi se pare ca limba sarpelui are o gaura cel putin stranie?





Cele mai tari supergrupuri din rock si metal

$
0
0
Termenul de "supergrup" poate fi o chestiune greu de definit uneori. Fie ca s-au saturat de succesul formatiei care i-a facut faimosi, fie ca vor sa exploreze noi orizonturi muzicale sau fie ca au prea mult timp liber, unii muzicieni isi unesc fortele si formeaza o trupa care sa rupa gura targului. "Targul" insa, in cazuri ca acestea, vine cu presiune si cu asteptari foarte mari pe care maretele supergrupuri ori reusesc sa le depaseasca ori cad mult sub ele.

In cele ce urmeaza va prezentam o lista a celor mai prolifice supergrupuri din istoria rock-ului si a metal-ului.

Bad Company

{youtube}ww5GXbk58R0{/youtube}

Dupa destramarea trupei Free in 1973, vocalistul Paul Rodgers si bateristul Simon Kirke au decis sa-si construiasca o alta formatie alaturi de basistul Boz Burell de la King Crimson si chitaristul Mick Ralphs de la Mott the Hoople. Numele trupei a fost ales dupa filmult preferat al lui Rodgers, "Bad Company". Grupul a avut atat de mult succes in anii '70 incat a devenit prima formatie care a semnat un contract cu casa de discuri fondata de Led Zeppelin.

Chickenfoot

{youtube}VeqpRvFaCtI{/youtube}

Ce se intampla atunci cand combini 2 fosti membri Van Halen (Sammy Hagar si Michael Antony) cu chitaristul extraterestru Joe Satriani si energicul tobosar al celor de la Red Hot Chili Peppers, Chad Smith? Iese un hard rock supergrup cu doua albume de studio remarcabile si cateva turnee la activ.

Black Country Communion

{youtube}hy6WLBvBXaI{/youtube}

Formata in cadrul unui jam session intre Joe Bonamassa si fostul basist Deep Purple si Black Sabbath Glen Hughes, trupa Black Country Commnunion i-a cooptat si pe bateristul Jason Bonham (fiul fostului tobosar Led Zeppelin) si pe pianistul Derek Sherinian din Dream Theather pentru a lansa doua albume adanc inradacinate in genul heavy-blues-rock.

A Perfect Circle

{youtube}DDSUu38rMmw{/youtube}

In ciuda zvonurilor care spun ca a fost creata de geniul muzical Maynard James Keenan, trupa A Perfect Circle a luat fiinta datorita lui Billy Howerdell, tehnician de chitara si prieten a lui Keenan care l-a rugat pe acesta sa inregistreze niste voci pentru cateva piese demo instrumentale. La putin timp, grupului i s-au alaturat fostul chitarist Failure Troy Van Leeuwen si tobosarul Primus, Tim Alexander. Primul album al trupei "Mer De Noms" detine recordul pentru cea mai inalta pozitie a unui album rock de debut in Top Billboard 200.

Temple of the Dog

{youtube}VUb450Alpps{/youtube}

Temple Of The Dog a fost infiintata ca o trupa tribut pentru Andrew Wood, vocalistul trupei Mother Love Bone care a murit din cauza unei supradoze de droguri. Duetul Chris Cornell-Eddie Vedder impreuna cu alti muzicieni care mai tarziu vor forma faimoasa trupa Pearl Jam au pastrat sonoritatile clasice ale orasului Seattle si au influentat, pentru o perioada scurta din pacate, raspandirea curentului grunge.

Them Crooked vultures

{youtube}S7_vH3H8LPI{/youtube}

Them Crooked Vultures a luat nastere in 2009 la initiativa lui Josh Homme (Queens Of The Stone Age) si Dave Grohl (Foo Fighters) care l-au "cules" in trupa lor si pe John Paul Jones, basistul Led Zeppelin. Desi au lansat un singur material discografic pana in prezent, trupa a reusit sa castige in 2011 Premiul Grammy pentru "Cea mai buna interpretare Hard Rock" cu single-ul "New Fang".

Hellyeah

{youtube}keZ-GsRRVlQ{/youtube}

Trupa fostului tobosar Pantera si Damageplan, Vinnie Paul impreuna cu Chad Grey, vocalistul Mudvayne carora li s-a alaturat de curand Kyle Sanders, fratele frontman-ului Mastodon Troy Sanders, au un succes rasunator pe continentul american prin lansarea a 4 albume, cel mai recent fiind "Blood For Blood" din 2014.

Velvet Revolver

{youtube}BKz2U4fvA4U{/youtube}

In timp ce Stone Temple Pilots se aflau intr-o perioada de pauza iar Guns N Roses parea a fi un proiect solo a lui Axl Rose, cele mai mari nume ale hard rock-ului din anii '90 au infiintat Velvet Revolver. Timbrul melancolic-grunge a lui Scott Weiland, melodicitatea electrizanta a chitarii lui Slash, dublate de sectia ritmica asigurata de Duff McKagan si Matt Sorum au creat unul dintre cele mai bune albume hard rock ale deceniului premiat cu un Grammy in 2005.

Audioslave

{youtube}7QU1nvuxaMA{/youtube}

Dupa ce Zack de la Rocha a parasit Rage Against The Machine, Tom Morello si compania au incercat sa gaseasca un inlocuitor pentru dinamicul lor solist-orator. Planurile s-au schimbat atunci cand a aparut Chris Cornell de la Soundgarden care desi nu a putut egala prestatiile de militant politic a lui de la Rocha, a adus trupei un alt sound orientat mai mult pe armoniile tanguitoare ale vocii combinate cu stilul distinctiv al chitarii lui Morello.

Down

{youtube}FBLbrJxGtro{/youtube}

Phil Anselmo s-a implicat in numeroase proiecte de-a lungul vietii sale de muzician, insa cel mai important si mai prolific (lasand la o parte Pantera) este cu siguranta Down. Avandu-l alaturi pe Rex Brown (bass Pantera) si duo-ul de chitari Pepper Keenan (Corrosion of Conformity) si Kirk Windstein (Crowbar), Down a reusit sa aduca la un alt nivel termenii "sludge" si "southern rock" compunand 3 albume si 2 EP-uri care au fost extrem de apreciate in comunitatea rock. Trupa momentan ii are in componenta pe Phil Anselmo, Pepper Keenan, Pat Bruders (bass), Bobby Landgraf (chitara ritm) si Jimmy Bower (tobe).








Cele mai bune 10 piese ale trupei Death

$
0
0
Trupa Death, cu orginile din Florida - Statele Unite, nu au fost numai pionierii genului death metal, ci si au ajutat la definirea si revolutionarea acestui stil extrem  pe parcursul unei decade.

Nu putem vorbi despre o componenta stabila a trupei, deoarece creierul grupului, Chuck Schuldiner, a fost singurul membru stabil care a reorganizat formatiunea de fiecare data cand Death s-au aflat pe punctul de a inregistra un nou album de studio. In timp ce schimbarile continue de componenta tind sa distruga o trupa, Schuldiner a folosit aceasta manevra pentru a-si putea indeplini cat mai bine viziunea muzicala.

Fiecare album Death are o personalitate aparte si este bine inradacinat in inimile fanilor, astfel ca realizarea unui Top 10 reprezinta un challenge. De la inceputurile cu iz trash pana la finalul melodic death metal, Schuldiner a impresionat fanii si criticii cu muzica sa de inalta calitate.

Din nefericire, geniul Schuldiner s-a stins din viata mult prea tanar, in 2001, la varsta de 34 de ani, insa muzica lui traieste si astazi.

10. Trapped in a Corner (“Individual Thought Patterns” – 1993)

Chuck Schuldiner a avut mereu placerea de a compune linii de chitara solo care tind sa ti se intipareasca adanc in memorie, iar pe piesa Trapped in a Corner acest fapt nu este o exceptie. Unul dintre cele mai bune introuri de chitara deschide energic acest cantec memorabil dupa care tranziteaza intr-un ritm staccato. Chitaristul lui King Diamond, Andy Larocque, isi revarsa personalitatea in soloul de chitara, in timp ce pedala dubla de bas ii sustine ornamenul muzical, lucru ce confera piesei un aer desavarsit.

{youtube}h5ISAdamTJ4{/youtube}

9. Together as One („Human” – 1991)

Legendarul album „Human” merita labelul de „cel mai bun ansamblu de muzicieni”. Sein Reinert si Paul Masvidal de la trupa Cyinc, se alatura lui Steve DiGiorgio (Sadus) si bineinteles, lui Schuldiner in efortul de a concepe unul dintre cele mai bune albume death metal. Piesa Together as One este un atac death metal continuu ce poseda un refren destul de catchy pentru un gen de muzica atat de extrem. Rifful de pe refren se regaseste singur pret de o masura muzicala, dupa care Schuldiner ii adauga un growl ritmic creand astfel un refren demn de fredonat.

{youtube}lfQEJAjDjm4{/youtube}

8. Spirit Crusher („Sound of Perseverance” – 1998)

Considerat a fi unul dintre cele mai expansive lucrari ale lui Schuldiner, albumul „Sound of Perseverence” se indeparteaza putin de formatul specific death metal, in sensul compozitiei si al sunetului. In sectiunea ritmica apar elemente de fuziune progresive care se impletesc cu pasaje melodice si agresivitate. Greutatea riffului din refrenul piesei Spirit Crusher ofera ascultatorului, la propriu, senzatia de „zdrobire”. Maniera de a canta la tobe a lui Richard Christy – ca si cum ar avea mai multe maini – aduce haos in piesa, lucru evident mai ales dupa primul refren care contine un strigat-falset death metal tipic lui Evil Chuck.

{youtube}xRyl_p1z9Nw{/youtube}

7. The Philosopher („Individual Thought Patterns” - 1993)

Piesa The Philosopher il gaseste pe Schuldiner punandu-si intrebari despre efectul pe care il are modul in care ceilalti il ghideaza si il judeca. In ziua de azi, orice problema psihologica, in speta una despre increderea in sine, tinde sa fie exploatata prin muzica, facand astfel aceasta piesa sa fie relevanta si in prezent. Din punct de vedere muzical, cantecul se remarca datorita stilului fretless al basistului Steve DiGiorgio, lucru ce confera piesei un fler cu care fanii trupei nu sunt tocmai obisnuiti. De asemenea, se remarca tempoul frenetic care creaza tensiune, care va fi domolita odata cu refrenul, insa nu pentru mult timp, deoarece vocalul si versurile provocatoare ale lui Schuldiner o mentin pana la final.

{youtube}kHk7HOS11YA{/youtube}

6. Left to Die („Leprosy” - 1988)

Aceasta piesa clasica Death este deschisa de un riff care te arunca intr-o spirala a mortii si nu dureaza mult pana cand vei fi servit cu unul dintre cele mai bune pasaje pentru moshpit pe care trupa le-a compus vreodata. Evil Chuck nu pare sa aiba o problema in a-si abuza corzile vocale pentru placerea ascultatorului, reusind in acest mod sa induca senzatia de piele de gaina odata cu urletul din a doua treime a cantecului. Subgenul death metal inca era in formare la sfarsitul anilor ’80, iar Schuldiner era maestrul papusar al acestuia. Natura spasmodica a piesei Left to Die dezvaluie un element imprevizibil care va ajuta la definirea genului in anii ce vor urma.

{youtube}TrbT-LjfZDc{/youtube}

5. Evil Dead („Scream Bloody Gore” - 1987)

Death au creat propria versiune a ideii de film horror odata cu piesa Evil Dead, a carei intro te baga in sperieti. Acest cantec este, fireste, despre filmul cult din 1981 ce poarta acelasi nume. Schuldiner nu se va complica cu foarte multe detalii, imaginile vagi evocate de catre versurile piesei fiind suficiente pentru a exprima ideea de horror, mai ales cele din refrenul-cheie „Eviiiiiiiil!!! Dead!”. Pe parcursul celor 3 minute ale piesei avem de-a face cu un show autentic Death.

{youtube}6-fT1bOexdY{/youtube}

4. Flesh and the Power it Holds („Sound of Perseverance” - 1998)

Flesh and the Power it Holds reprezinta piesa cheie a celui mai special album Death – „Sound of Perseverance”. Aceasta include unele dintre cele mai bune versuri compuse de trupa: „Passion is a poison laced with pleasure bitter sweet / one of many faces that hides deep beneath”. Notele de chitara ascutite precum o lama urla din instrumentul B.C. Rich Stealth si formeaza la mijlocul cantecului un solo emotiv care vine sa puncteze versatilitatea lui Schuldiner ca instrumentist.

{youtube}dgx3sp_hTJw{/youtube}

3. Crystal Mountain („Symbolic” - 1995)

Piesa Symbolic a reprezentat o trecere de la patternul death metal pe care oricare trupa a vremii il aborda la un sound mai melodic. Impreuna cu trupele Carcass si At the Gates, Death au ajutat la implementarea elementelor melodice in subgenul death metal. Pe acest cantec, disonantele muzicale curate se impletesc cu nucleul agresiv, in timp ce versurile mistice sunt intarite de catre un aer de influente egiptene. Compozitia dinamica si melodia care ti se intipareste in minte fac din piesa Crystal Mountain una dintre favoritele fanilor.

{youtube}h8g5QsT-RSw{/youtube}

2. Zombie Ritual („Scream Bloody Gore” - 1987)

Aceasta piesa voioasa este deschisa de catre cel mai cunoscut riff de chitara al trupei. Tempoul lent din introducere invita ascultatorul sa se alature ritualului, dupa care se dezintegreaza salbatic odata cu primul vers. Pe bridge dam de versul „Kiss the rotting flesh / Now you’re in Hell” care reprezinta o invitatie muzicala de a cobori in infern. Zombie Ritual exceleaza cu privire la calitatea compozitionala, Schuldiner creand cu maiestrie si atentie fiecare segment plin de tensiune, forta care se va elibera odata cu refrenul simplu.

{youtube}uU0oa4lVaZI{/youtube}

1. Pull the Plug („Leprosy” - 1988)

La inceputul carierei, Schuldiner a flirtat se pare cu versuri de conotatie morbida, piesa Pull the Plug ne fiind o exceptie. Astfel, cantecul evoca emotii care te bantuie prin intermediul urletelor pline de angoasa care descriu perspectiva la persoana I a unui individ care este pe punctul de a fi decuplat de la masinaria medicala care il tine in viata. Din punct de vedere muzical, linia melodica este lafel de nelinistita, tempoul general facandu-te sa te simti ca si cand esti pe punctul de a muri. Pull the Plug contine de asemenea si unul dintre cele mai celebre refrene din repertoriul Death, atat muzical cat si poetic.

{youtube}gg2SiFqQw8Q{/youtube}

Sunt sigura ca aceasta lista a omis si alte piese Death pe care le preferati, asa ca, intrebarea fireasca va fi: care este piesa voastra preferata?

Inca 20 de ipostaze amuzante si ridicole ale rockerilor

$
0
0
Capete de porc, sacrificii sangeroase, cosplay, copilarii, petreceri, kvlte peste kvlte si, bineinteles, atitudine sexy cat cuprinde – acestea sunt cele 20 de ipostaze amuzante si ridicole ale rockerilor, partea a III-a!

Stim ca inca nu v-ati saturat de ele, asa ca, ajutati-ne sa le comentam:






Training in atitudine malefica

ipostaze1

Loc de joaca + corpse-paint = marele “De ce?”
ipostaze2

“Intra si tu, suntem baieti de treaba!”
ipostaze3 copy

Fereste-te de mania canisului alb!
ipostaze4

Oh, minunatii si intunecatii ani ‘90
ipostaze5

“Colegu’, cred ca inca mai am bucati din capul ala de porc intre dinti…”
ipostaze6 copy

Mmm.. nurii apetisanti ai lui Vrangsinn
ipostaze7

“La naiba, nu pot intoarce crucea asta X(“
ipostaze8

"Inima ta este a mea; nu de alta, dar a mea a cedat din cauza colesterolului”
ipostaze9

Rob Darken si tortura baii fierbinti
ipostaze10

N-ai bani de merchandise? Nu e nicio problema: do it yourself!
ipostaze11

Super evil Mario iti va desfunda chiuveta infama
ipostaze12

Chiar si tocilarii viseaza la tronul lui Satan
ipostaze13

Primul lui cuvant va fi “Sa-tan”
ipostaze14

“Astea sunt urzici?!”
ipostaze15

“Cred ca Iisus statea mai comod decat mine”
ipostaze16

Excursie in padure cu cei patru malefici
ipostaze17

Crucificarea Broscoiului Crestin
ipostaze18

Black metal power. La propriu!
ipostaze19

Si, piesa de rezistenta: ursuletul de plus al oricarui blacker care se respecta!
ipostaze20

Va rugam sa nu consumati acest articol pe stomacul plin!

Partea I [aici] si partea a II-a [aici]

Viewing all 325 articles
Browse latest View live